Foto Frida Lindén [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
Läraren berättar
Här berättar Therese Silverbåge, en av lärarna hur det var att använda Wikimini som ett digitalt verktyg i undervisningen.
Anledningen till att vi valde Wikimini som verktyg är att det på så vis blir på riktigt, vilket är något som jag och och min kollega hela tiden strävar efter för att skolan ska bli mer motiverande och mer lärorik. Pernilla Laursen och hennes elever, som ju också finns i Partille, visade oss Wikimini under Mötesplats skola förra året och allt sedan dess var vi inställda på att eleverna skulle bli wikiminauter när det var dags för faktatextskrivande. Vi såg så klart möjligheten att här öka elevernas kompetens kring upphovsrätt och källkritik på ett naturligt sätt. Att det dessutom gör det smidigt för alla berörda lärare att få tillgång till texten gör det också till ett bra verktyg då vi som här arbetar tematiskt.
Hur ser ni på Wikimini som en del av undervisningen i fortsättningen?
Vi kommer att fortsätta erbjuda Wikimini som ett verktyg för publicering för dessa elever vid skrivande av faktatexter men nu är det ju ett valbart alternativ för dem. Några har efter kroppenartiklarna skrivit artiklar om författare, som ett eget valt verktyg för skrivande. Framöver vill vi så klart inviga fler nya elever i det också.
Vilka önskemål har ni för hur Wikimini kan utvecklas?
Det vi hade önskat var ännu smidigare hade varit svenska instruktioner och exempel på hur man skulle kunna arbeta, här kanske vi nu skulle kunna vara till nytta! Och som eleverna sa, en enklare hantering av bilder. Sist men inte minst hade autospar varit utmärkt eftersom det var flera som skrev och glömde att trycka på spara.
Vad var vinsten med att jobba på det sätt ni gjorde med Wikimini?
Det var mer motiverande och de lärde sig mycket för de tänkte mer på att detta var på riktigt. De kamratresponsade och var mer kritiska till texterna än då de inte publiceras. De lärde sig också mycket av varandra och jag lärde mig massor om kroppen som lärare i svenska. Nu vet jag till exempel vad lungalveolerna är och hur de funkar. WOW!
Open badges och Wikipedia-tröjor

Som Therese berättar har hela arbetslaget bidragit till att möjliggöra undervisningen med Wikimini. De övriga lärarna i arbetslaget är Gabrielle Vega, Frida Lindén, Camilla Skarbratt Henriksson och all dessa fyra lärare har givetvis tilldelats märket för Wikiminipedagog 2014 för att ha organiserat undervisning där elevers skolarbete bidrar till delad kunskap med alla andra grundskoleelever inte bara inom den egna verksamheten utan även med elever runt om i Sverige. Elevernas goda insatser uppmärksammades av Wikimedia Foundation som bestämde sig för att skicka varsin Wikipedia-tröja till de ca 100 eleverna.
Så kan du bidra till Wikimini
Läs Vallhamraskolans elevers bidrag till artiklar på Wikimini om olika organ, till exempel hjärtat, levern och huden. För lärare som är intresserade av att göra som Therese och de andra lärarna har Wikimini en hjälpsida för pedagoger med användbara länkar och instruktioner. Andra vuxna är också välkomna att hjälpa till och kan förslagsvis bidra till Wikimini genom att följa senaste ändringarna, uppmuntra wikiminauterna och hjälpa till att länka mellan artiklar, mer finns på Wikiminis hjälpsida för vuxna. Och kom ihåg; Citera, dela och respektera!
Utbildningsansvarig, Wikimedia Sverige