Nya tag på offentligkonst.se

Puck av Carl Andersson
Puck av Carl Andersson. Bild: Carl Andersson Puck Midsommarkransen / Boberger / CC BY-SA 3.0

I juli 2013 skrev vi här på bloggen om Wikimedia Sveriges projekt som syftade till att starta Sveriges första öppna databas över offentlig konst. Det fanns då ingen central databas om offentliga konstverk på allmän plats och vi bestämde oss för att bygga en sådan databas och göra den tillgänglig under en fri licens och med ett öppet API vilket skulle göra det möjligt att utveckla olika typer av online-verktyg och applikationer som använder databasen, för alla som är intresserade.

Då, sommaren 2013, kunde vi glatt presentera att Stockholm som första kommun nu var inlagd i databasen och kunde beskådas på vår nya webbplats offentligkonst.se. Under efterföljande månader fyllde vi på med dataset från ytterligare 25 kommuner men kring årsskiftet ställde vi projektet på sparlågan för att istället fokusera på annat.

Under hösten 2014 fick Wikimedia Sverige förnyat stöd från Vinnova för att ytterligare bygga ut databasen. Med nya krafter har vi sedan dess gjort ett antal större uppdateringar av webbplatsen (den är nu mobilvänlig!), utökat sökfunktionen samt skapat mer dokumentation för den som är nyfiken eller har frågor.

offentligkonst.se på mobil
Ett exempel på offentligkonst.se på mobil

Vi har nu påbörjat en större utökning av tillgängliga dataset genom att kontakta fler kommuner. Vi har redan hunnit kontakta en tredjedel av Sveriges kommuner och inkluderat data från 40 kommuner i databasen. Totalt blir det nästan 5 000 enskilda verk varav 1 500 stycken inkommit genom att skribenter på svenskspråkiga Wikipedia lagt till dem i skulpturlistorna.

Tyvärr har bara ungefär hälften av konstverken koordinater med resultatet att bara dessa syns på kartan på offentligkonst.se (alla finns dock i sökmotorn). Här kan du som volontär göra stor nytta. Om din kommun finns med bland listorna på Wikipedia kan du själv lägga till koordinater för de konstverk som saknas. Till din hjälp kan du använda kartan på offentligkonst.se. Högerklicka (eller peka-och-håll-kvar) för att få upp koordinater för den aktuella punkten. Kanske läge att bege sig ut på konstskattjakt i ditt närområde?

Annat du kan hjälpa till med är att fylla på med mer information i listorna. Skriva artiklar om konstnärerna eller konstverken (under förutsättning att dessa uppfyller Wikipedias relevanskriterier) eller föreslå en kommun vi bör kontakta (här hittar du de vi kontaktat).

Du kan även följa projektets aktiviteter på @offentligkonst dit du även kan tweeta tips, tankar och önskemål.