Det nyaste projektet i Wikimediafamiljen, Wikidata, är inne på sitt tredje år och just nu i ett skede av kraftiga och spännande förändringar. Exempelvis löstes för två veckor sedan den ursprungliga frågan för Wikidata: en automatiskt skapad lista över kvinnor som borgmästare sorterat efter storleken på staden som de styr i. Visserligen gjordes det med ett externt verktyg, frågefunktionen på själva Wikidata är fortfarande under utveckling, men eftersom all data är fritt åtkomlig är sådan innovation och problemlösning möjlig.
Nya projekt på gång
En stor nyhet är att föreningen i Vinnovas utlysning för Öppna data beviljades två ansökningar som direkt berör Wikidata (plus två som berör öppna data mer generellt och en om Humanitarian OpenStreetMap). Till dessa kommer det att genomföras två olika tävlingar, Wikidata Visualization Challenge och Wikidata Menu Challenge.
Wikidata Visualization Challenge
Denna tävling går ut på att visualisera Wikidata och tävlingen är väldigt öppen kring hur visualiseringen kan genomföras. Det är möjligt att arbeta med både hur Wikidata skapas eller med det data som finns där. Juryn uppmuntrar att koppla ihop detta med andra öppna dataset, och för vissa av priserna är det ett krav. Tävlingen pågår nu fram till och med den 1 juni. Läs mer på wvc.se.
Wikidata Menu Challenge
Denna tävling handlar att förbättra matrelaterade objekt (maträtter, ingredienser och tillagningsmetoder) på Wikidata med översättningar, bilder och uttal. Det är ett samarbete med matfestivalen Smaka på Stockholm och resultaten kommer att visas upp i interaktiva menyer där man kan se dem på många språk eller få bilder eller höra hur låter på olika språk. Tävlingen börjar vid midnatt, alltså 8 maj klockan 00:01 för att vara exakt, och håller på till 27 maj, läs mer om hur du deltar på tävlingssidan på Wikidata.
Redan pågående arbete i föreningen
Utöver detta har föreningen redan ett pågående projekt om kunskapspridning om öppna data och fria licenser, också med stöd från Vinnova, där det börjar finnas en del användbara resultat. Det finns broschyrer (för GLAM och forskare), en del presentationer ( samt ) och också en video.
Vad mer händer?
Som avslutning kan nämnas att de sista stegen nu tas mot att möjliggöra fullständig datahämtning från Wikidata till Wikipedia. Det innebär att vi inom snar framtid kommer att ha innehållet i infoboxarna populerade med data från Wikidata, vilket gör att de kommer att vara bättre uppdaterade på samtliga språkversioner. När det kommer igång på riktigt kommer troligen ytterligare skribenter att engagera sig i projektet och då blir kvaliteten snabbt bättre också. Det är en spännande tid som kommer och trots att det säkert kommer att finnas en del gupp i vägen så ser den ut att leda mot en ljus framtid.