Fotografering av Damkronorna i Oskarshamn

Skrivstuga_Ishockey_för_damer_2014-12-22
Skrivstuga om damhockey. Foto: Axel Pettersson, CC BY-4.0.

I dag publicerar vi ett gästinlägg av Tomas Wahl. Han skriver om hockey på Wikipedia och tack vare honom kommer alla spelarna i det svenska damlandslaget snart att ha egna artiklar. Just nu är han dessutom på väg till Damkronornas träningsturnering i Oskarshamn för att ta bilder att komplettera artiklarna med. /AT

Jag har alltid gillat ishockey, och blev för några år sedan intresserad av Wikipedia via syrrans sambo. I december 2014 anordnade Wikimedia Sverige (WMSE) en skrivarstuga om damhockey. Jag hängde på och hade väldigt trevligt, samt bidrog till ett antal artiklar.

Efter skrivarstugan fortsatte jag att skriva lite då och då på några artiklar inom området. Jag tyckte det var synd att det var så få damspelare som hade artiklar och startade därför ett projekt på Wikipedia med målet att alla spelare som spelar i landslaget ska ha sidor och att de ska vara uppdaterade.

Projektet finns på Wikipedia:Projekt_ishockey/damhockey och i nuläget har 23 av 38 spelare egna sidor. Detta gäller alltså spelare som spelat i landslaget säsongen 2015/16. Häng gärna på projektet om du vill.

Senaste tiden har jag också börjat fundera på det här med bilder. Det är knappt någon av sidorna på damhockeyspelare som har bild nämligen. Med hjälp av Axel Pettersson på WMSE, som har hand om stöd till gemenskapen, tog jag därför kontakt med Svenska Ishockeyförbundet och frågade om jag fick komma och fota Damkronorna i samband med en träningsturnering i Oskarshamn. Det gick alldeles utmärkt!

Min tanke är dels att ta vanliga porträttfoton, och dels att spela in en kort videosnutt (liknande dom som spelats in på Eurovision song contest tidigare) där varje spelare presenterar sig själv.

Idag onsdag åker jag ner till Oskarshamn, och imorgon torsdag kommer jag fota spelarna på hotellet de bor på. Fotoutrustning har jag fått låna från Wikimedia Sveriges teknikpool.

Jag är nervös. Inte direkt för att träffa spelarna, men jag oroar mig för att foton och filmer inte ska bli bra. Har inte direkt någon fotoerfarenhet, och det finns ju så många knappar på kamerorna. Men jag har fått guidning i utrustningen av Arild Vågen på WMSE och förhoppningsvis går allt bra.

Spännande och kul kommer det bli i alla fall! Jag återkommer med en rapport på ”andra sidan”.

Tomas Wahl