15 år och 3 miljoner artiklar är väl värt att fira!

IMAG0820
Födelsedagstårta! (Loggan: CC0, Bild: CC0)

Under veckan som gått har svenskspråkiga Wikipedia firat 15 år och 3 miljoner artiklar. Det är en imponerande bedrift under alla omständigheter, men speciellt när den helt är resultatet av otaliga volontärers osjälviska engagemnag att hjälpa andra. Det, om något, kräver ståndsmässigt firande.

På Wikimedia Sveriges kansli firade vi svenskspråkiga Wikipedia tillsammans med nya och gamla Wikipedianer och andra som på olika sätt bidrar till att berika uppslagsverket. Det blev en hel del nostalgitrippar genom den svenskspråkiga Wikipedia-historien.

Men, hur sammanfattar man egentligen den historien? Vi gjorde det genom att skriva ut den äldsta bevarade versionen av den äldsta bevarade artikeln – som är artikeln ”Svenska” – på svenskspråiga Wikipedia. Det ensamma och bildlösa översta pappersarket är den första versionen. De 14 illustrerade sidorna nedanför är den nuvarande versionen. 15 års utveckling samlat i en överskådlig och lite grynig bild.

IMAG0833
CC0

Vi funderade också på varför så många människor lägger så mycket volontärtid på Wikipedia. Här är några av svaren som dök upp. Gissa vilket som var vanligast! (Ledtråd.)

IMAG0831 (1)
CCo

Wikimania är wikivärldens årliga konferens sedan 2005, men om man skrapar på ytan, så finner man spåren av en (o)möjlig historia som skulle ha kunnat vara lång innan dess. Gick det ett Wikimania av stapeln på Island redan 1982? Har Wikimanialoggan sitt ursprung i två färgglada valar? I alla fall om man får tro på svenskspråkiga Wikipedias presskontakt, Einar Spetz, som här ses visa upp t-shirtar från Wikimania-konferenser från en galax långt bort för längesedan. 😉

einar
CC0

Efter Spetz underhållande utflykt i den kreativa historieskrivningen grabbade Björn Falkevik tag i födelsedagstårtan till vår eminente utvecklare André Costas förfäran. Ni kan dock vara helt lugna, varken tårtan eller Costa kom dock till skada under fotograferingen och firande fortlöpte utan vidare kontroverser och i goda vänners lag i några timmar till.

IMAG0824
CC0

För dig som tyvärr inte hade möjlighet att vara med och fira med oss här på Wikimedia Sveriges kansli, så finns det fortfarande chans att fira. Söndagen den 15 maj kommer det att firas ordentligt på Göteborgs Litteraturhus. Du kan läsa mer om det här och besöka eventsidan på Facebook.

Om du inte bor i just Stockholm och Göteborg, så är det en utmärkt möjlighet att dra ihop ett eget spektakulärt firande. Kontakta Axel Pettersson om du vill ha tips och praktisk hjälp av Wikimedia Sverige. Vi hjälper gärna till.

Trevlig helg,
Anna
————-
Anna Troberg
Verksamhetschef
anna.troberg@wikimedia.se
@annatroberg