COH Challenge

Amphithéâtre d''El Jem (Tunisie)
Bild på världsarvet El Jems amfiteater i Tunisien. Bilden har laddats upp av UNESCO via KÖK. Foto: Christian Manhart, CC-BY-SA 3.0.

Är du intresserad av bilder? Brinner du för kultur- och världsarv? Tror du att fri kunskap är viktigt, både idag och imorgon? Då borde du vara med i COH Challenge. Hjälp till att illustrera Wikipedia-artiklar om världsarv, var med och tävla och ha chansen att vinna fina priser!

12 000 bilder på kulturarv från hela världen på mediedatabasen Wikimedia Commons. Det är ett av resultaten av projektet Kopplat Öppet Kulturarv (KÖK), som drivs av Wikimedia Sverige och UNESCO. Där tar också tävlingen sin startpunkt. Använd bilderna för att illustrera Wikipedia-artiklar, förse dem med bildtexter och förbättra artiklarna. På så vis får du poäng, och flest poäng vinner. I prispotten ligger fina priser!

Wikipedia är världens största encyklopedi samt världens femte mest besökta webbplats. Artiklar läses, skrivs och redigeras av alla möjliga människor. Artiklarna blir dock både trevligare och mer värdefulla om de också är illustrerade. En bild brukar ju sägas förmedla mer än tusen ord, och i artiklar som exempelvis om världsarv kan bilder vara avgörande för att förmedla centrala delar av artikelns budskap.

Nu finns bilderna tillgängliga. Nästa steg är att se till att de används. Det är där både du och tävlingen kommer in i bilden. Tävlingens fokus är att illustrera artiklar. Du får poäng för hur många sidvisningar bilderna du lägger till får. Du får max lägga till fem bilder per artikel, och bilderna måste förses med bildtext. Förbättrar du samtidigt artikeln får du det dubbla antalet poäng. Tämligen enkelt alltså.

Tävlingen arrangeras av UNESCO och Wikimedia Sverige, som båda är med och driver KÖK-projektet. KÖK är ett försök att digitalisera det hotade kulturarvet, för att se till att vårt gemensamma kulturarv finns bevarat digitalt om det går förlorat fysiskt. Många av världsarven i världen är dessvärre hotade: det kan vara av krig, klimatförändringar, exploatering och flera andra orsaker. Digitaliseras världsarven kan kommande generationer åtminstone komma åt det digitalt.

1 juli startar tävlingen. Du har en månad på dig. Flest poäng vinner. Vi hoppas du vill vara med!