Panoramafrihet och öppna data i Almedalen

John Andersson, verksamhetschef och Eric Luth, projektadministratör på Wikimedia Sverige.
John Andersson, verksamhetschef och Eric Luth, projektadministratör på Wikimedia Sverige. Använd med CC BY / en bearbetning av originalen.
Foto: Jan Ainali [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Foto: Sara Mörtsell [CC0], via Wikimedia Commons
Under årets Almedalsvecka kommer Wikimedia Sverige att vara representerade av John Andersson, verksamhetschef och Eric Luth, projektadministratör. Kunskap om effekterna av lagar och regler är mycket viktigt i digitaliseringsprocessen. Det påverkar i grunden vår yttrandefrihet och vårt samhälle.

Panoramafrihet innebär att du kan ta bilder av byggnader och offentlig konst även om det inte är mer än 70 år sedan personen som skapade verket avled. Med öppna data menas de offentliga handlingar som är tillgängliggjorda, fria och läsbara av maskin.

Vilka frågor kommer Wikimedia Sverige att ha fokus på i år?

– Vi har valt ut några frågor som är centrala för att kunna sprida fri kunskap. Under våren har öppna data debatterats till och från, och regeringen genom civilministern har understrukit hur viktig frågan är. Vi tror att vi kan tillföra ett unikt perspektiv i frågan, genom våra erfarenheter av hur kommunerna arbetar.

– När det kommer till panoramafrihet är den svenska lagstiftningen oklar, och beroende på vad som händer efter ett domstolsfall kommer förmodligen lagen behöva ses över. Vi tror på en stark panoramafrihet. För Wikipedia innebär det till exempel att kunna illustrera artiklar om bland annat byggnader och konstverk på offentlig plats, även om de uppförts relativt nyligen.

Vad är extra intressant att fråga er om?

– Vi pratar gärna om frågorna ovan: kommunala öppna data och panoramafrihet. Men utöver det svarar vi gärna på frågor om öppen tillgång, eller bara fri kunskap och informationsspridning i allmänhet. Vi har hållit på med det det senaste decenniet; vi växer och blir större, och är involverade i allt fler projekt och aktiviteter. Det nämnde bland annat regeringen i kulturarvspropositionen, där vi nämndes specifikt för vår roll i att göra kulturarvet tillgängligt.

Har ni något evenemang i år?

På onsdag eftermiddag hittar ni oss på Stadsbiblioteket, där vi anordnar Wikipedia-relaterade workshops om skrivande och fotograferande. Vill du vara med på dem? Du hittar mer information här!

Om jag vill vara med och stödja arbetet med panoramafrihet och öppna data, hur gör jag då?

Vi behöver all hjälp vi kan få, i bägge frågorna! Om du hjälpa oss som volontär är det en bra idé att antingen gå med i föreningen, eller maila oss på info@wikimedia.se och berätta vad du är intresserad av att hjälpa till med. Du kan även hitta frivilliguppgifter här. Framöver kommer vi sätta ihop ett nätverk för att påverka för en bättre panoramafrihet. Hör gärna av dig till oss, så ser vi till att du kommer med där!

Var kan jag ta reda på mer om vad som är på gång inom öppna data?

Vi har sammanställt de utmaningar och erfarenheter som svenska kommuner har dragit från sitt arbete med öppna data i en roadmap. Den hittar du här!

Gitta Wilén, kommunikatör på Wikimedia Sverige.

Tfn: 072-967 29 48. gitta.wilen@wikimedia.se