Det är fem år sedan Wikimedia Sverige senast sökte en pedagog men nu är stunden kommen igen. Jag kommer att dra vidare mot en forskningstjänst inom digitala teknologier i utbildning. Där hoppas jag få lära mig ännu mer om det som jag har haft turen att få jobba med under de senaste åren, nämligen Wikipedia i undervisning och i lärande.
Det fanns en tid när Wikipedia var bannlyst från klassrum och den elev eller student som vågade vända sig till världens största uppslagsverk för att söka information riskerade alla möjliga tillsägelser. Jag vet inte hur många jag fått träffa som spontant berättar om just den erfarenheten. Men samtidigt, i den här tjänsten som jag har haft förmånen att ha och utveckla, har jag på nära håll sett lärare istället skapa kreativa uppgifter där elever lär sig om källkritik genom att skriva på Wikipedia, studenter har fått miljontals läsare genom att bidra till Wikipedias artiklar, och Skolverket som bestämde sig för att ha med Wikipedia i sitt fortbildningsmaterial för gymnasielärare. En annan utveckling är den om falska nyheter som seglat fram som ett nytt och oförutsett hot mot demokratin. Men i den utvecklingen står Wikipedia stadigt i en förnyad position som trovärdig kunskapsresurs som kan bidra till både ökad digital kompetens och stärkt medie- och informationskunnighet i ett informationsmässigt opålitligt och blåsigt medielandskap.
Det här är bara några av de arbetsområden som tjänsten hos Wikimedia Sverige har fört mig till. Andra saker jag har gjort som kommer vara minnen för livet är otaliga möte, träffar och evenemang för att ökad mångfald och delaktighet i fri kunskap, exempelvis Wikimedia Diversity Conference och så klart WikiGap med flera lärosäten i Sverige.
Nu är det dags för någon ny att få bli en del av Wikimedia i Sverige och det häftiga nätverket som vi omger oss av här. Dessutom resor och samarbeten bortom Sveriges gränser som vidgar både världsbild och vyer. Blir det du? Sök ett fantastiskt jobb som sällan dyker upp.
Här är annonsen “Projektledare utbildning och lärande”.
/Sara Mörtsell