Wikipediapoddens återkomst

Wikipediapodden gör återkomst efter några års uppehåll. Jan Ainali och Magnus Olsson berättar om hur det gjordes och vad det har lett till.

Det här är ett gästinlägg från Jan Ainali och Magnus Olsson, Wikipedianer, Wikimedianer och poddledare. Åsikter och kommentarer som nämns nedan reflekterar inte automatiskt åsikterna från Wikimedia Sverige.

Vi, Jan Ainali och Magnus Olsson, gjorde en omstart av Wikipediapodden inför Wikimania, som hölls i Stockholm i augusti 2019. Jag, Jan, hade idén och en viss övertalning krävdes för att få med Magnus.

Wikipediapodden är en podd om Wikipedia på svenska som skapades 2014 av Håkan Wester och Gustav Lundin. Det första avsnittet publicerades den 5 september och huvudtemat var Wikipedia i skolan. Jag,  Jan Ainali, var gäst redan i premiären. Den första omgången bestod av två säsonger och 19 avsnitt åren 2014–2015. En tredje säsong påbörjades 2016 men den kom av sig redan efter ett inspelat avsnitt.

Vad händer i världen?

Det är inte jättevanligt med Wikipediapoddar i världen generellt, de som finns brukar vara komedipoddar där en artikel slumpas fram eller på annat sätt väljs, och sen sitter några och spånar mer eller mindre fritt om ämnet eller oftast något helt annat med Wikipedia endast i titeln som alibi. Bland de som faktiskt handlar om Wikipedia kan nämnas (mest historiska) Wikipedia Weekly och Wikijabber.

Wikimania och återkomsten

De tidigare avsnitten av Wikipediapodden hade ett tema, men jag (Jan) presenterade ett koncept med stående punkter och med Wikimania som en huvudpunkt.

De andra fasta punkterna är Aktuellt från svenska Wikipedia, som är mitt (Magnus), ansvar, och Internationella nyheter, Mjukvarunyheter, som, jag (Jan) har huvudansvar för, sen väljs en personlig artikel, Veckans Wikipedia-artikel och vi avslutar med att uppmärksamma aktuella Wikipediaträffar.

Magnus Olsson
Magnus från sin inspelningsplats.

Jag (Jan) ordnade webbsidan, wikipediapodden.se, förberedde podcastaggregatorer för den nystartade podden. En Facebooksida och Twitterkonto skapades, bidrag från Wikimedia Sverige för server, domän och omdirigeringar beviljades efter ansökning, vars teknikpool också fixat utrustning som mikrofoner. Inte minst hittade Jag (Jan) den fantastiska vinjettmusiken, surf-country låten Surf Shimmy av Kevin Mcleod. Den finns under fri licens, så klart, och det gör samtliga avsnitt också. En mikrofon lånades hem av mig (Magnus) från Wikimedia Sveriges teknikpool. Där går det också att låna saker som kameror, stativ, framförallt sånt, men det går också till exempel att få tillgång till en ”badge-making-machine”, och gör sina egna promo-knappar. Så länge det främjar fri kunskap, såklart.

Jan redigerar Wikipediapodden

Jan från sin inspelningsplats.

Sedan jag (Jan) krattat manegen var det bara att köra! Avsnitten görs i formen “inspelad-live”, där jag redigerar bort något i en efterlyssning. Oftast har vi suttit på olika platser men under ett par avsnitt inför och efter Wikimania kunde vi sitta tillsammans i Magnus vardagsrum. Efter återkomsten har Wikipediapodden också haft gäster, och första gästen var Eric Luth som var konferensgeneral för Wikimania 2019. Han tog sig tid i den mest hektiska tiden av förberedelser, och presenterade sin Wikipediaartikel om travhästen Aubrion du Gers, med ett enastående vinnarfacit på Wikipedia presenterad som vilken idrottspersonlighet som helst. Strax innan uppmärksamheten i podden hade hästen avlidit efter en krock med en annan häst.

Specialare

Inför Wikimania lovade jag ( Jan) specialavsnitt och inledde med ett avsnitt med GLAM-wikimedianen Tore Danielsson, anställd på Wikimedia Sverige. Under Wikimania var vi båda volontärer, och inte mycket tid fanns att uppbringa för poddande. Trots det ordnade jag knappt tio stycken specialavsnitt med dignitärer som Årets Wikimedian Émna Mizouni, Wikimedia Foundations VD Katherine Maher och programmeraren Alicia Fagerving, i ett någorlunda tyst rum under avslutningsfesten.

Wikipediapodden om

I ett par avsnitt efter Wikimania följde vi upp konferensen i wikimaniaprogrampunkten. Bland annat kunde vi välkomna vår andra gäst, Gitta Wilen, kommunikatör på Wikimedia Sverige. Hon hade fått en nyvunnen fascination för kartor, dels geografiska, men även individuella kartläggningar och uppfattningar om kartor. Senare ersattes Wikimaniapunkten till förmån för det nya inslaget Wikipediapodden om. Det är en öppen där vi tycker till, och försöker presentera vår bild, av svenskspråkiga Wikipedia, dess riktlinjer och riktning, konstigheter och verkligheter.

Disclaimer

Naturligtvis är Wikipediapodden i första hand två enskilda Wikipedianers syn på Wikimedia-projekten i allmänhet och svenskspråkiga Wikipedia i synnerhet. Det finns inget mandat varken från Wikipedias gemenskap eller föreningen Wikimedia Sverige. Förhoppningsvis bygger ändå våra åsikter på någon sorts insikter efter snart 25 år totalt i branschen. Åsikter baserade på insikter; kanske ska det bli en undertitel till podden?

Hur känns det?

Jag (Magnus) har aldrig presenterat mig som en talare, och ryggmärgsreaktionen var Nej! när Jan frågade. Samtidigt lite nyfiken och hur illa kan det bli? Det är ju bara att testa, spela in en gång och blir det katastrof så finns det papperskorgar på nästan alla datorer. Jan var aningen tryggare, efter flera besök i både radio- och TV-studier. Dessutom drog Jan det stora lasset i förberedelser och programpunktshanterande. Rollfördelningen är att jag (Magnus) pratar mer ur magkänsla och på volley medan Jan mer sansat ifrågasätter, inte minst med wikipediafrasen “källa på det?”. Samtidigt är det jag (Magnus) som studerat programpunkterna och skrivit anteckningar och noter, medan Jan memorerar och pratar från blankt papper.

Helt klart adrenalinskapande i varje fall, inte minst att lyssna på sig själv. Jan gör en genomlyssning och klipper bort det värsta svamlandet. jag (Magnus)  är mer masochistisk och väljer att lyssna så fort avsnittet släppts. I början gjorde det riktigt ont, det tog några avsnitt att vänja sig vid en förfärligt bred dialekt som i egna öron klingar välartikulerad professor i lingvistik och retorik men i själva verket låter som en skinhead från Solna som hejar på AIK och tycker kungen är bra.

Hur går det för Wikipediapodden?

Eftersom att vi inte har installerat några spårningsmekanismer, och nästan inte har tillgång till statistik på några av de externa plattformarna är det lite svårt att säga hur många lyssnare vi har. Men det finns ett antal indikatorer som ger ett spann i alla fall.

Eftersom att vår webbserver i sig talar om hur många gånger en fil har laddats ned kan vi ana det teoretiska maximala antalet lyssnare (under förutsättning att andra plattformar inte spar vår fil i sin cache). Där kan vi se att det mest nedladdade avsnittet är avsnitt 22 som har laddats ned hela 4059 gånger. Men det är så mycket att det finns anledning att tro att den stora mängden kommer från att dessa sajter med jämna mellanrum frågar om filen finns kvar genom att göra ett anrop.

På Spotify får vi lite statistik, där kan vi se hur många som har lyssnat på avsnitten och där har det mest laddade avsnittet (också nummer 22) lyssnats på 39 gånger.

Slutligen kan vi ana att våra fans också följer oss i sociala medier. På Twitter har vi 37 följare och Facebook 23.

En försiktig uppskattning baserat på all den data som vi har tillgänglig skulle kunna bli att det är minst 40 lyssnare spritt över alla plattformar. Det kan naturligtvis vara fler än 100, det är inte en orimlig gissning, men den spekulationen är lite vildare än programmets etos.

Tipsa redaktionen!

Den hårt arbetande redaktionen, Jan och Magnus, vill naturligtvis ha tips. Vad ska vi ta upp i podden? På Wikipediapodden om, eller Veckans artikel eller vad som helst. Programpunkterna är inte huggna i sten, eller i så fall i en väldigt mjuk bergart. Naturligtvis vill vi ha gäster också, hojta om ni vill vara med eller om ni tycker någon borde vara med, gärna på vår projektsida.

Vi hörs på ställen där podcasts hörs eller gå direkt till wikipediapodden.se för att lyssna eller prenumerera!

Jan Ainali och Magnus Olsson