Vem blev vinnare i WikiGap Challenge 2020?

Från 8 mars till 8 april ägde WikiGap Challenge rum, en onlinetävling på Wikipedia som går ut på att skriva artiklar om kvinnor, i år med ett särskilt fokus på kvinnliga människorättsaktivister. 72 deltagare har varit med och synliggjort kvinnor på Wikipedia, på fler än 35 olika språk. Nu vill vi också tillkännage vem som är tävlingens vinnare! 

Vad förenar den afghanska polisen Islam Bibi och den mexikanska modern Miriam Rodríguez Martínez? Båda var kvinnor. Båda kämpade för mänskliga rättigheter. Och båda dog till följd av sin kamp. Det, och mycket annat, har vi kunnat lära oss i årets upplaga av WikiGap Challenge, som nu är avslutad.

WikiGap Challenge är en tävling som går ut på att skriva och förbättra artiklar om kvinnor. Det är andra året som Wikimedia Sverige anordnar tävlingen i samarbete med Utrikesdepartementet, och i år även med UN Human Rights. Under den här upplagan fick deltagarna bonuspoäng för att skriva om kvinnor som verkar för mänskliga rättigheter. UN Human Rights nominerade tjugo kvinnor, som i de flesta fall helt saknade artiklar på Wikipedia, men som har haft en stor positiv påverkan på mänskliga rättigheter i sina gemenskaper. Nu har vi bara att häpna över resultatet: 338 artiklar har skapats om de tjugo kvinnor som UN Human Rights nominerade, på fler än trettio olika språk! 

Genom tävlingen blev Greta Thunberg en utmärkt artikel på sorani.
Foto: Europaparlamentet, CC BY 2.0.

Deltagarna fick bonuspoäng om de skrev om dessa tjugo kvinnor, men alla kvinnor räknades. Totalt sett har 72 deltagare skrivit eller förbättrat 3 224 artiklar om kvinnor, på mer än 35 olika språk. Många häpnadsväckande berättelser har genom tävlingen gjorts tillgängliga. Artikeln om miljörättsaktivisten  Greta Thunberg har som ett resultat av tävlingen blivit en utmärkt artikel på soranispråkiga Wikipedia. Engelskspråkiga läsare kan ta del av information om den guineanska politikern Nanfadima Magassouba, en ledamot i landets nationalförsamling som kämpat hårt mot polygami i landet. Om en annan guineansk politiker, Hadja Saran Daraba Kaba, kan man nu läsa på yoruba att hon var den enda kvinna som ställde upp i presidentvalet 2010. Och på armeniska kan man läsa om Luisa Cuestas kamp för att hitta människor som försvann under den militära diktaturen i Uruguay.

När tävlingen nu är över kan vi också avslöja vem som är vinnare. Det är ingen mindre än fjolårets vinnare, den ukrainske universitetsläraren Andriy Gritsenko, som har klarat av bedriften att vinna för andra året i rad. Med 416 skapade eller översatta artiklar har han verkligen gjort skillnad för kvinnors synlighet på Wikipedia. Stort grattis! Vinnaren av årets tävling får en resa och ett besök hos UN Human Rights kontor i Genève, när situationen i världen så tillåter.

När vi frågar Andriy vad han fann mest inspirerande i tävlingen, svarar han att han blev väldigt intresserad när han skrev artikeln om den ukrainska feministen och HBTQ-aktivisten Anna Sharygina: “jag skulle vilja ges tips på fler sådana artiklar! Det var kul att hon var från Ukraina, det fanns mycket information om henne – och hon kändes så relevant att jag ville skriva om henne inte bara på ukrainska, utan på ryska, vitryska och basjkiriska med!” 

Andriy Gritsenko har skrivit på Wikipedia sedan 2013, och bidragit med totalt 3 500 artiklar: 

 “Jag skulle vilja säga att det både är lätt och intressant att skriva artiklar på Wikipedia. Man kan skriva i sin egen takt, om ämnen som man är intresserad av, man kan upptäcka nya ämnen, utvecklas och förbättra sina färdigheter. Detta kan alla lära sig!” 

Dessutom, fortsätter han, utför man ett nyttigt arbete. Det är ett socialt och intellektuellt uppdrag, i en värld där Wikipedia blir allt viktigare som encyklopedi för barn, studenter och vuxna.

Mer information, och övriga vinnare, kan du hitta här: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiGap_Challenge/Results