Wikimedia Sverige genomför vårt första digitala årsmöte!

Hur ser en digital ordförandeklubba ut? Foto: Santeri ViinamäkiCC BY-SA 4.0

Covid-19 påverkar oss på olika sätt. Precis som för många andra ideella organisationer tuffar föreningsarbetet på, samtidigt som vi behöver förändra saker och ting. Det kanske mest konkreta exemplet på förändringen inom Wikimedia Sverige är att vårt årsmöte flyttar online, och att arrangemanget Wikipediadagen flyttar till i höst.

Under ett vanligt årsmöte träffas föreningens medlemmar på samma plats och går gemensamt igenom vad som hände i föreningen förra året, för att vi ska kunna utvärdera och blicka bakåt. Sedan stänger vi de böckerna och vi börjar se framåt, till årets och nästa års verksamhet. Vi röstar genom att ropa ”ja” och så slås klubban i bordet för att bekräfta våra beslut.

Nu kommer vi istället att ses via videokonferens. Wikimedia Sverige väljer den här gången systemet Zoom, för att det passar för våra behov just nu. Det finns en uppsjö av olika system, både för själva videlösningen och för att hålla möten med beslutsunderlag och omröstningar. Genom Zoom kan vi rösta genom att trycka på symboler för ”yes” och ”no” istället för att säga det högt, och räcka upp handen genom att klicka på en liten bild av en hand.

Alla medlemmar sitter hemma och får själva ordna sitt kaffe eller te, och välja en extra god kaka. Eftersom demokratin är en av grundbultarna i föreningen hoppas vi att du väljer nåt extra gott tilltugg!

Testa digitalt årsmöte du också, lördagen den 25 april! Du kan anmäla dig här och läsa allt du behöver på föreningswikin här. Hoppas vi ses!