Snart dags: Wiki Loves Earth 2020!

1 maj drar den årliga fototävlingen Wiki Loves Earth igång. I år ingår för första gången biosfärområden och naturminnen i tävlingen, vilket innebär att det finns många nya objekt att fotografera! Ta tillfället i akt och besök skyddsvärd natur i ditt närområde med kameran, så kan du vara med och tävla i en av världens största fototävlingar! 

Utsikt över Färnebofjärdens nationalpark, en del av biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven. Foto: Andrew Dyer, CC BY-SA 4.0.

1 maj startar den årliga fototävlingen Wiki Loves Earth. Det är en av världens största fototävlingar, och arrangeras över hela världen. Wikimedia Sverige anordnar den svenska deltävlingen, där de tio bästa bilderna går till den internationella finalen. 

Tävlingen är en hyllning till all vacker natur på vår planet. Vi behöver bli bättre på att ta hand om och bevara naturen, men vi behöver också bli bättre på att dokumentera den och sprida den digitalt. Dels såklart för att mycket skyddsvärd natur världen runt håller på att gå förlorad, men också för att göra det lättare att kunna njuta av vacker natur även på platser där vi inte befinner oss. Wiki Loves Earth är ett gyllene tillfälle i Sverige att visa upp vår vackra natur till resten av världen.

Wikimedia Sverige har anordnat tävlingen sedan 2017, och sedan dess har många tusen bilder på svenska naturreservat och nationalparker tillgängliggjorts på Wikimedia Commons, som ett resultat av tävlingen. I år har vi även för första gången tagit med naturminnen och biosfärområden, de sistnämnda eftersom Naturvårdsverket gick med på att ändra till en fri licens på deras data! Det innebär att det finns många nya objekt för dig att fotografera.

Vad är ett biosfärområde?

Biosfärområdena ingår i det globala Biosfärprogrammet, som administreras av Unesco. Det finns i dag 701 biosfärområden i 124 länder. Enligt Wikipedia ska områdena “fungera som modellområden för hållbar utveckling. De ska ha höga kulturhistoriska och biologiska landskapsvärden som ska värnas men samtidigt också nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt.” 

Det innebär att biosfärområdena sätter fokus på lokal samverkan och människans förhållande till naturen – vilket gör det särskilt roligt att kunna inkludera Sveriges sju biosfärområden i tävlingen

Svenska Unescorådet ansvarar för att ge råd till den svenska regeringen om Unescos biosfärprogram och sprida information om det i Sverige. Joel Wiklund Hult är programsamordnare på Svenska Unescorådet för biosfärområdena, och en av juryledamöterna i årets upplaga:

“Det är mycket roligt att allt hållbarhetsarbete som pågår i Unescos biosfärområden nu också är en inspirationskälla i Wikimedias tävling och därmed kan nå ut till ännu fler.

Biosfärområden skapar lokala lösningar på globala problem, det ska bli spännande att se hur tävlingsdeltagarna uppmärksammar och fångar detta i sina bilder!

Stig i Herculesområdet, en del av biosfärområdet Kristianstads vattenrike. Fotograf: Toskador, CC BY-SA 4.0.

Wiki Loves Earth och covid-19

I år ställer den rådande coronaviruspandemin särskilda krav på både oss som arrangörer och dig som deltagare. Vi kan tyvärr inte ge något ekonomiskt stöd för lokala eller nationella evenemang, eller på annat sätt bidra till fysiska träffar. Vi råder också alla som deltar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, inte minst om att undvika kollektivtrafik om det går.

Så vad kan du göra?

  • Upptäck dina lokala naturområden med kameran! Vi rekommenderas fortfarande att röra oss i naturen, och det här är ju det perfekta tillfället att ta med sig kameran och besöka ditt närmaste naturreservat, biosfärområde eller naturminne! Du kan läsa mer om våra rekommendationer för Wiki Loves Earth och covid-19 här: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Earth_2020_in_Sweden/Covid-19/sv
  • Scanna in gamla egentagna bilder! Bilderna måste inte vara tagna under maj månad, de måste bara vara uppladdade då. Har du gamla bilder i fotoalbum, på externa hårddiskar eller någon annanstans är det här kanske rätt tillfälle att ladda upp dem?
  • Om du inte har gamla bilder och gärna undviker även att vara ute i naturen behöver många av artiklarna om naturreservat, biosfärområden, nationalparker och naturminnen förbättras. Kanske är det så du vill bidra till tävlingen? Vi har även en lokal tävling från 18 till 24 maj, som fokuserar på just det.

Behöver du hjälp med utrustning?

Under åren har vi byggt upp en ansenlig teknikpool på Wikimedia Sverige, med bland annat flera kameror som är särskilt bra för naturfotografering. Vi hjälper gärna till med att skicka kameror och objektiv till dig, så att du kan använda dem i tävlingen! 

Till exempel har vi makroobjektiv och ringblixt som underlättar att ta närbilder på insekter eller växter, eller teleobjektiv för att få översikt över hela naturlandskap.

Läs mer om vad du kan låna av oss här: https://se.wikimedia.org/wiki/Guide_till_teknikpoolen

Detaljer om tävlingen:

Tävlingen pågår mellan 1 och 31 maj, och alla egentagna bilder som inte har laddats upp tidigare ingår. Du kan läsa mer om tävlingen och hur den går till på wikilovesearth.se.