”Mina favoritbilder togs på promenader i närområdet!”

Wikimedia Sverige

1 maj inleds Wiki Loves Earth 2020 i Sverige. Vill du delta men är osäker på hur man gör, eller hur man kan tänka? Vi frågade en av de mest framgångsrika deltagarna från tidigare år, och här delar han med sig av sina tips och idéer!

1 maj startar årets upplaga av Wiki Loves Earth, och i år kan man inte bara fotografera naturreservat och nationalparker, utan också naturminnen och biosfärområden.

I år råder speciella omständigheter med tanke på Covid-19 och de rekommendationer som finns kring att undvika onödigt resande, hålla social distans och i Stockholm där jag bor att även undvika kollektivtrafiken. Det positiva med inte minst naturreservaten är att de är spridda över hela landet och att väldigt många invånare sannolikt har minst ett reservat i sitt närområde.

Långt ut i vildmarken eller 50 meter från en byggmarknad? Se själv! Foto från Wiki Loves Earth 2019. Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 4.0.

När jag tittar igenom mina tävlingsbilder från tidigare år märker jag att många av mina favoritbilder faktiskt är tagna på promenader eller cykelturer i närområdet. Genom att det är så nära har jag möjlighet att ta bilderna när förutsättningarna är som bäst för fotografering och kan återkomma till samma motiv.

En novemberdag i skogen. Fotot deltog i Wiki Loves Earth 2019.
Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 4.0.

I år finns inte möjligheten att resa iväg för att besöka nya naturreservat, biosfärområden, nationalparker eller naturminnen – men varför inte anta utmaningen att fotografera våren och försommaren i ditt närmaste naturområde? Varför inte testa att ta en tidig morgonpromenad för att fånga soluppgången och morgonljuset? Åtminstone för mig är det en fin start på arbetsdagen och en anledning att ta mig ut från min lägenhet som under pandemin också har blivit min arbetsplats.

En majdag i skogen. Foto från Wiki Loves Earth 2019.
Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 4.0.

Alla bilderna ovan är tagna på promenader i mitt närområde.

Arild Vågen
En av den svenska Wikimediarörelsens mest kunniga fotografer, med 126 utmärkta bilder på Wikimedia Commons.


Wiki Loves Earth anordnas 1 – 31 maj i Sverige. Alla bilder som föreställer naturminnen, naturreservat, biosfärområden och nationalparker är tillåtna, så länge du har tagit dem själv. De måste inte vara tagna under maj månad, men måste vara uppladdade då. Läs mer på wikilovesearth.se.