Att bidra ger tröst och mening

Måns Hagberg har deltagit i Wikimedia Sveriges fototävlingar flera gånger, framförallt med foton på objekt som saknat bilder. Nu befinner han sig som så många andra i en jobbig situation med covid-19, men känner att Wiki Loves Earth kan ge en välbehövlig ljusglimt i den tillvaron.

Närsholmen i juli 2018. Bilden kom på tredje plats i Wiki Loves Earth 2019. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0.

Normala år brukar jag delta med några bilder i den aktuella Wikimediatävlingen. Nu gäller Wiki Loves Earth. Att bidra med bilder på objekt som saknat bilder känns bra!

Nu då coronasmittan sprider sig gäller strikta uppföranderegler. Är det då lättsinnigt att lägga lite krut på bilder åt Wikimedia? Inte om man följer reglerna. Då kan fotandet ge en välbehövlig ljusglimt i tillvaron. 

Fototips: Utöver själva motivet är det ofta ljuset som avgör om en bild blir bra. Den som har tid – kanske extra tid just nu – kan pröva på Slow Photography (på engelska). 

Leta reda på motivet, ta testbilder och vänta sen ut ljusets skiftningar. Det kan bli väldiga skillnader allteftersom moln drar förbi. För att inte tala om att tidig morgon eller sen eftermiddag / tidig kväll ofta är tacksamt för ljuset. 

Om man vill få sin bild att bli utvald kan det vara bra att bedöma sina bilder i lugn och ro. En bild som passar att skriva ut och hänga på väggen fungerar ofta bäst. 

Exempelbilden från Närsholmen hade vunnit på att jag tagit det lite lugnare! Jag var på plats, såg motivet, ställde bilen, tog en bild och åkte vidare. Om jag hade stannat en längre stund, tagit testbilder och ställt in kameran noggrannare hade resultatet blivit bättre. Nu fick jag fixa till i efterhand. Tog till grov överskärpning i Photoshop för att bilden skulle ”bli nåt”. Synd på ett så bra motiv. 

Måns Hagberg
https://manshagberg.fotosidan.se/