Taggad för #1Lib1Ref

Liger couple by Hkandy / CC BY-SA

“Lejonhybrid kallas avkomman till ett lejon och någon annan stor katt. I början av 1900-talet var det populärt i zoologiska parker och på cirkusar att visa upp nya exotiska arter och hade man inte någon ny art så skapade man en. [källa behövs]

Så kan en artikel på Wikipedia se ut i verktyget Citation Hunt som letar upp artiklar med meningar och stycken där just en källa behövs. Det finns ungefär 42 000 ”[källa behövs]” på svenskspråkiga Wikipedia och det är vanliga användare som sätter ut mallen. Att belägga artiklar med källor säkerställer trovärdigheten i uppslagsverket.

För fjärde året i rad, mellan den 15 maj och den 5 juni, pågår den internationella kampanjen #1Lib1Ref samtidigt över hela världen. Biblioteken är den självklara platsen för kunskap och bibliotekarier kan belägga den kunskapen med källor. I Sverige kommer vi träffas digitalt för att diskutera, källbelägga och köra Citation Hunt tillsammans.

Alla kan delta i Skrivstuga Citation Hunt! Vi kör två timmar per dag från måndag den 25 maj till fredag den 29 maj. När du lagt till en källa lägger du till hashtaggen #1lib1ref i fältet för kommentarer som kommer upp innan du spar din ändring. Då håller verktyget Wikimedia hashtag search reda på statistiken. Det går naturligtvis bra att lägga till källor när som helst på egen hand också!

Hur gick det med lejonhybriden då? På nätet finns webbplatser om lejonhybrider men det är nog bättre att hänvisa till en källa som har redaktör och förlag bakom sig. Kulturhistoriska tidskriften RIG hade en artikel om hybrider i museer och djurparker – Varghybriderna i museimagasinet. Om korsningar i museer och djurparker – som även beskriver lejon i fångeskap och gör det möjligt att skriva om inledningen på Wikipedia-artikeln. Så den kommer vi fixa till på skrivstugan.

Länk till Skrivstuga Citation Hunt online #1Lib1Ref.