Projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia bjuder in till online-skrivstugor!

Logga för projektet.

Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia är ett projekt som syftar både till att få fler personer som identifierar sig som kvinnor att börja redigera på Wikipedia, men även till att skriva fler artiklar som handlar om kvinnor – och i första hand inom ämnet litteratur.

Varje tisdag träffas vi via videolänk och småpratar medan vi redigerar Wikipedia – vi finns även där för de som har frågor och om någon behöver hjälp med hur det går till att redigera i uppslagsverket.

Under juni, juli och augusti är skrivstugans tider något annorlunda än resten av året – under sommaren startar vi klockan 14 och håller på till klockan 20. Vi kör enligt drop in-principen så var och en är fri att ansluta när hen vill och lämna när hen vill. Just nu under sommaren kommer vi bland annat att titta närmare på det här med rekommenderade artiklar. Vilka kriterier behöver en artikel uppnå för att kunna bli rekommenderad? Och hur går man till väga för att sätta dit den gröna stjärnan?

En av våra skrivstugor i projekt Kvinnliga huvudpersoner, 2017. Foto: Hannibal, CC BY-SA 4.0.

Om du blir nyfiken på att vara med, men aldrig tidigare har redigerat på Wikipedia och vill veta lite mer om det innan du kliver in på en skrivstuga – då kan du antingen ta en titt på introduktionskursen eller den 2 juni klockan 18 se en grupp Wikipedianer streama när de redigerar i en artikel.

Projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia grundades 6 januari 2014 av undertecknad tillsammans med Lennart Guldbrandsson. Den 11 mars samma år hade vi vår första skrivstuga och sedan dess har vi ordnat skrivstugor varje tisdag, året om. Nuvarande arrangörer är Sofie Jansson, Per A.J. Andersson och Kristina Wallander. För mer information titta in på kvinnligahuvudpersoner.se eller skriv till info@kvinnligahuvudpersoner.se.

Sofie Jansson
Ledamot i Wikimedia Sveriges styrelse,
arrangör av kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia