Använd vår teknikpool!

Ett av Wikimedia Sveriges viktigaste projekt är att ge stöd till gemenskapen. Med Covid-19-pandemin kan inte allt stöd användas som vanligt, men det finns fortfarande många saker du kan göra – och kanske i synnerhet just nu, om du har tid över och tillbringar mycket tid hemma. Nedan ger vi några förslag på vilka stöd du kan använda dig av just nu!  

Fujitsu – ScanSnap SV600. Foto: Biswarup Ganguly, CC BY-SA 4.0

Skanner och referenslitteratur

Ett av Wikipedias systerprojekt heter Wikisource. Det är ett arkiv för tryckta böcker och andra texter utan upphovsrätt. Vi har flera skannrar som är särskilt bra för att skanna in gamla böcker – bland annat den här godbiten. Vi skickar gärna hem den till dig, om du är sugen på att skanna in gamla böcker.

Vill du skanna in gamla böcker, men har inga gamla böcker att skanna? Vi hjälper gärna till med att köpa in gamla böcker, som du kan få skickade hem till dig. Det viktigaste är att de är upphovsrättsligt fria. Om du har funderingar kring om en bok verkligen är upphovsrättsligt fri eller inte får du gärna höra av dig till oss, så försöker vi hjälpa till.

Du kan även få tillgång till referenslitteratur genom oss. Har du ett projekt som du skulle vilja driva på Wikipedia? En längre artikel du vill skriva, ett referensverk som du tror att man kan plocka mycket information ur? Vi hjälper gärna till med att beställa hem böcker till dig, så länge du har en plan för hur böckerna kan användas.

Kamerautrustning

Som ett komplement till Wikipedia finns Wikimedia Commons, mediedatabasen där det finns över 60 miljoner fria fotografier, filmer och ljudfiler. Filerna som finns där används som illustrationer i Wikipediaartiklar och visar hur någonting ser ut, låter eller fungerar. Att alla filer som finns på Commons är släppta under fria licenser gör att de även används av tidningar, hemsidor och i andra kanaler utanför Wikimediavärlden.

För att göra det lättare för volontärer att bidra med material till Commons har Wikimedia Sverige en teknikpool bestående av kamerahus, objektiv, mikrofoner, stativ och annan utrustning som vi gladeligen lånar ut till den som vill använda det. Motkravet är att resultatet släpps under fri licens, och tillgängliggörs via Commons eller annat liknande projekt.

Med rådande restriktioner och brist på aktiviteter att söka ackreditering till (något vi annars gärna hjälper till med) går det att gå ut i naturen och fotografera naturreservat, nationalparker, naturminnen och biosfärområden. Fortfarande saknas bilder på många arbetslivsmuseer, fornminnen, skyddade byggnader och k-märkta fartyg, och i kategorierna över vad som behöver illustreras finns gott om exempel på motiv som inte kräver interaktion eller närhet med andra. Till exempel kan du passa på att laga ny spännande mat och fotografera den, eller rensa ut lådan med gamla sladdar och ta en bild på varje innan du lägger tillbaka den.

Rosa USB-kabel, foto: Jonatan Svensson Glad, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Om du är intresserad av att låna någon utrustning går det antingen att hämta på Wikimedia Sveriges kansli i Stockholm, men för att undvika onödiga resor skickar vi den gärna till dig också.