Anders Lundgren vinner WLE 2020!

Idag, 19 augusti 2020, tillkännages vinnaren i den svenska deltävlingen av Wiki Loves Earth 2020. Wiki Loves Earth är en av världens största fototävlingar, och i fokus står naturarv och skyddade naturområden. Vinnarbilden är tagen av Anders Lundgren, Bankeryd, och föreställer Röttlefallet utanför Gränna. Den har utsetts bland över 1 900 bidrag, från Abisko i nord till Trelleborg i syd. 

Foto: Brydand100, CC BY-SA 4.0. Från Wikimedia Commons.

Arrangören av tävlingen, Wikimedia Sverige, har samarbetat med Svenska Unescorådet och Naturvårdsverket för att se till att det finns bra information om biosfärområden, naturreservat, naturminnen och nationalparker på Wikipedia och Wikidata i samband med tävlingen.

I tävlingen ingår för första gången biosfärområden och vinnarbilden är tagen i Östra Vätterbranternas biosfärområde, som sträcker sig längs förkastningsbranterna mot Vättern i Jönköpings kommun. Biosfärområden utses av FN-organet Unesco och de arbetar för hitta lokala lösningar på globala problem. Därför bidrar de konkret till genomförandet av FN:s strategi för hållbar utveckling, Agenda 2030. 

– Det har varit spännande att se alla bilder från de sju svenska biosfärområdena. Jag är imponerad över kvaliteten på bilderna och det har varit tydligt att det finns ett mycket stort lokalt engagemang i alla biosfärområden. Eftersom biosfärområdena utgör hela 7% av Sveriges yta är det viktigt att människor känner att biosfärområdena angår och berör dem och detta tycker jag lyser igenom i många av bidragen, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Anna-Karin Johansson.  

– Jag ställde upp i tävlingen för att jag tycker att det är viktigt att sprida information kring vår fantastiska natur, säger vinnaren, Anders Lundgren.

Wikimedia Sverige, som arrangerade tävlingen, är en ideell förening som verkar för fri kunskap, bland annat genom uppslagsverket Wikipedia. Att anordna fototävlingar som Wiki Loves Earth och Wiki Loves Monuments är ett sätt att verka för att illustrera uppslagsverkets artiklar, och bidra till fritt licensierade fotografier.

– Vi är övertygade om att fri kunskap bidrar till hållbar utveckling, säger John Andersson, verksamhetschef i Wikimedia Sverige. I det här fallet har över 400 unika områden fotograferats, och på många av dem fanns tidigare inga fria bilder digitalt. På så vis blir Wiki Loves Earth större än bara en tävling – det är ett gräsrotsarbete för att synliggöra och därmed digitalt bevara och sprida kunskap om Sveriges vackra natur. 1 september inleds även Wiki Loves Monuments, världens största fototävling där kulturarv står i fokus.

En jury har utsett de tio bästa bidragen från Sverige, som går vidare till en internationell final. Bland de tio vinnarbidragen återfinns bilder från fjällmiljöer, närbilder på djur och växter och forsande vattenfall. De över 1 900 bidragen, som har tagits av 250 deltagare, gör årets upplaga till den största någonsin i Sverige, och globalt har över 100 000 bilder på skyddad natur och naturområden lämnats in till tävlingen.

Kontaktuppgifter:

Eric Luth

Wikimedia Sverige

+46 765 55 50 95

eric.luth@wikimedia.se