Ännu fler favoriter från Wiki Loves Earth

Wikimedia Sverige

Det här är ett gästinlägg av användaren Zquid. Mångårig Wikipedian, fotograf och jurymedlem.

Jag har, till min stora glädje, ingått i jurun för Wiki Loves Earth för tredje gången. Och i år var det ännu svårare än tidigare att välja bland alla bilder – nästan tvåtusen bidrag kom in. Vi i juryn hade många och långa funderingar, för det var trots allt bara tio bilder som kunde gå till den internationella finalen. Dessa tio tillkännagavs på bloggen förra veckan. Sedan frågade Axel Pettersson på Wikimedia Sverige om jag kunde välja ut några favoriter av de som inte nådde ”Topp 10”, och presentera i ett blogginlägg. ”Några” favoriter, alltså…

Jag fick alltså sätta mig igen och välja. Och det var inte lätt den här gången heller.

Jag tycker att bilder är fina på olika sätt. En del är så vackra att jag vill täcka väggarna med dem. En del är rent magiska och får mig att vilja leva resten av mitt liv skrivandes poesi ute i naturen. Och andra har nåt slags svårdefinierat ”det”.

Men här kommer en del av bidragen som jag fastnat för men som inte hamnade i ”Topp 10”:

Åsums ängar, Kristianstad vattenrike av Hakan Algotsson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Traneröds mosse av Afranke71, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Hjuksån i naturreservat Hjukenåsarna av Cristofer Eriksson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Berget Nallo, Njállu på nordsamiska, i Kebnekaiseområdet av DiHib, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Vraket Fylgia vid Huvudskär i Stockholms skärgård av GreenWaterDiver, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Skubbhult naturreservat i Hylte, av JDaxell, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Gantofta nära Helsingborg av Danilovitch2, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Traneröds mosse av Bengan52, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Detta är alltså ett litet urval av de bilder som inte gick vidare i årets Wiki Loves Earth. Jag vill tacka Wikimedia Sverige för att jag fick sitta med i juryn, och framförallt tacka alla som deltagit.

Jag hoppas att många vill vara med och tävla även nästa år, eller i Wiki Loves Monuments som startar nu i september.