Fotografera arbetslivsmuseer i Wiki Loves Monuments 2020!

Wikimedia Sverige

I Sverige finns 1 500 arbetslivsmuseer, över hela landet. Alla ingår i Wiki Loves Monuments, som inleds 1 september. Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum, uppmanar oss att fotografera arbetslivsmuseer i vår närhet, för att kulturarvet ska bevaras – och för att vår konstnärliga ådra ska få utlopp!

Alnö hembygdsgård i Sundsvall, fotograferad i Wiki Loves Monuments 2019. Foto: Pudelek (CC BY-SA 4.0)

Alla kan vara med och bidra till att visa upp ovärderligt kulturarv för världen i fototävlingen Wiki Loves Monuments. Det är en kul tävling, med ett viktigt uppdrag! Visa vad som är monumentalt av vikt för just dig och att resten av världen behöver se detta. Det du tycker är viktigt kanske inte så många har upptäckt, och kanske finns det heller inte så många bilder på det. Nu har du chansen att med fina bilder göra andra nyfikna på monument du tycker är viktiga,  och dessutom att  bevara det du tycker är viktigt på bild. Skapa ditt eget monument!

Vad är då ett monument? Som synonym nämns minnesmärke, staty, skulptur, bestående verk m.m. Begreppet kan ha en omfattande innebörd. I tävlingen Wiki Loves Monuments ingår flera olika kategorier, arbetslivsmuseer är en av dem. De andra är fornminnen, byggnadsminnen och K-märkta fartyg.

I Sverige finns 1 500 arbetslivsmuseer runt om i landet. Ofta bevaras här ortens historia med mycket kärlek till att berätta just den historien. Många ideella timmar läggs av många människor för att de tycker att det är viktigt att bevara, och dessa människor besitter kunskap om en tid som inte sällan gått förlorad. Här behövs det mer bilder.

Det finns en uppsjö av spännande arbetslivsmuseer placerade där man minst anar det, ofta natursköna omgivningar. En skatt att upptäcka och fotografera. Arbetslivsmuseerna är ofta fulla av intressanta saker. Dessa saker ligger inte alltid i en monter som gör det omöjligt att fotografera för reflexer i glaset. Det går ofta att komma nära och upptäcka ovanliga bildvinklar och skapa fantastiska bilder. Här kan din konstnärliga ådra få utlopp! Gör ett monument av en detalj! Var lite crazy!

Man kan fotografera storslagna omgivningar och små detaljer. Låt din konstnärliga ådra få utlopp! Här gamla verktyg i Bungemuseet på Gotland. Foto: Tulipasylvestris, CC BY-SA 4.0.

Vi behöver fler bilder av fler monument. Bra bilder kan man aldrig få för mycket av! Ge dig ut vid alla tider på dygnet vid alla väder för att fotografera det du gillar. Dramatiska bilder i motljus eller i solnedgångens färger, i grodperspektiv eller ovanifrån, i gyllne snittet eller inget snitt alls! Släpp hämningarna och ta bilder som ingen annan. Du kan inte mer än vinna tävlingen!

När jag var med i juryn för Wiki Loves Monuments för några år sedan så var det det jag ville se. Annorlunda bilder! Bilder där både motiv och bild gav en aha-upplevelse och skapade en nyfikenhet på att besöka arbetslivsmuseet eller monumentet.

Jag vet att det med hjälp av Wiki Loves Monuments tillkommer jättefina bilder att söka på Wikipedia och internet, fria att använda. En skatt att ösa ur. Jag vet till exempel att det finns jättefina bilder på svenska ångbåtar när jag är i behov av en sådan bild. Bidra till att utöka den bildskatten och bevara till eftervärlden det du tycker fattas!

K-märkta fartyg ingår också i tävlingen! Här fiskefartyget Nordvåg i Träslövsläge. Foto: MillaVbg, CC BY-SA 4.0.

Kulturarv och bevarandet av detta på bild är ovärderligt. Inte minst blir vi uppmärksammade på det när något unikt kulturarv går förlorat såsom i brand och katastrofer eller krig och konflikter. Ett exempel är den förödande branden i Notre Dame i Paris 2019.

Detta år då det mesta ställts in på grund av den rådande coronapandemin så behöver vi mer än någonsin arrangemang som Wiki Loves Monuments, digitalt på internet över hela världen. Ge dig ut och leta upp och fotografera ditt monument. Vi ser framemot just ditt bidrag till fototävlingen Wiki Loves Monuments!

Helena Törnqvist
Arbetslivsintendent på Arbetets museum,
tillika frilansande fotograf