Höstens härliga hackathon går inte av för hackor

Tyvärr ses vi inte på plats i Visby i år. Däremot online!
Visby Östergravar höst, av Artifex, Public Domain. Via Wikimedia Commons.

Löven gulnar, sommaren har lämnat oss. Dags att koka sylt, skörda potatisen och anmäla sig till Hack för Heritage 2020 – deadline är denna söndag, den 13 september!

Hack for Heritage är ett hackathon som i flera år har organiserats av Riksantikvarieämbetet. Både förra och förrförra året genomfördes det i höstfina Visby, men i år, i ljuset av rådande pandemi, går det av stapeln digitalt. Men precis som tidigare år är Wikimedia Sverige där – inget nytt på den fronten!

På hackathonet jobbar man i ett team för att ta fram en prototyp utifrån kulturarvsdata. Prototyperna man skapar kan vara vad som helst, allt från en app till en interaktiv upplevelse som skulle kunna användas på ett museum, bibliotek, arkiv eller galleri. Kulturarvsdatan som man använder under hacket kommer dels från Riksantikvarieämbetets samarbetspartners, både från tidigare år liksom nya för året. På hackathonets hemsida finns en lista med länkar till dessa källor.

Årets partners har båda tagit fram varsin utmaning som man kan välja att arbeta med. Ledorden i år är Tillgänglighet, Hållbarhet och Framtidstrender.

Låter det kul?

Hack for Heritage 2020 kommer till stora delar ske online, men det kommer att finnas möjlighet att delta på plats i Riksantikvarieämbetets lokaler i Visby eller via Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn som är årets samarbetsnod. Sista anmälningsdatum är 13 september och formuläret hittar du här. Vi ses!