2 december bjuder Wikimedia Sverige in till årets Wikipedia-dag, med efterföljande glöggmingel. Dagen bjuder på panelsamtal med volontärer och utdelning av årets Wikimedia-pristagare. Dessutom presenterar vi vilka 10 svenska bilder som går vidare till den internationella finalen i Wiki Loves Monuments. Var med du också!
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Latikbergs_kyrka_september_2021.jpg)
För elfte året i rad har Wikimedia Sverige anordnat den svenska deltävlingen av Wiki Loves Monuments, världens största fototävling där kulturarvet står i fokus.
Reglerna är enkla: i september månad kan vem som helst fotografera och ladda upp bilder på listat kulturarv i Sverige. En nationell jury utser de tio bästa bilderna, som går direkt vidare till den internationella finalen. I den svenska juryn är det med både representanter från Wikipediagemenskapen, tidigare vinnare i Wiki loves-tävlingarna samt medarbetare på Riksantikvarieämbetet, Sjöhistoriska museet och Arbetets museum. Juryns bredd gör att både användbarheten för Wikipediaartiklar, dokumentationsvärdet för kulturarvsinstitutionerna samt inte minst bildernas estetiska värden bedöms och kommer till sin rätt.
Nu är juryn klar med sitt arbete för i år, och de tio svenska finalisterna kommer att presenteras i samband med Wikipedia-dagen den 2 december!
Du kan antingen vara med på plats under prisutdelningen, som äger rum på Hammarby Kaj 10D i Stockholm. Då anmäler du dig på den här länken – och kan stanna kvar och vara med på glöggminglet efteråt.
Du kan också följa prisutdelningen digitalt, via den här länken.
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Roggeborgen_Str%C3%A4ngn%C3%A4s_v%C3%A4stoch_sydfasad.jpg)
I årets tävling tävlade 48 deltagare med totalt 1 971 bilder. Fotografierna är tagna från Falsterbo fyr i den absoluta södern, till den nordligast tagna bilden på Latikbergs kyrka i Vilhelmina kommun. De föreställer borgar och slott, polishus och djävlar, kungagravar, kyrkobyggnader och mycket, mycket mer. Efter prisutdelningen kommer de svenska bidragen att läggas till på sidan med de nationella vinnarna från andra länder, med vilka kampen står i den internationella finalen och där bedömningen sker under december.
En särskild eloge ska användaren L. G. Foto ha, som bidrog med över 800 flygfoton på svenska byggnadsminnen. Det är ett helt unikt fotomaterial som nu är fritt att använda på Wikipedia, eller återanvända på andra ställen – så länge du anger “L.G.foto, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons”. Bilderna har fått stor spridning och används i artiklar på nästan 50 olika språk. Under oktober i år hade de över 400 000 visningar.
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/0061Drottningholms_slott.jpg)