Förstklassiga fria filer när fyra museer firar Göteborg

Detta året, som snart är över, har varit speciellt. Det är nämligen Göteborgs jubileumsår och vi har firat att staden fyller 400 år. För att uppmärksamma detta bestämde sig fyra museer – Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet – att tillsammans ge en present till alla som älskar fri och öppen kultur. Ladda upp 2021 bilder ur museernas samlingar till Wikimedia Commons!

Terrin från Rörstrands Porslinsfabrik ur Röhsska museets samlingar. Fotograf: Carl Ander, CC-BY-4.0.

Satsningen genomfördes i samarbete med Wikimedia Sverige och dess resultat kan beskådas i denna kategorin. Här finns något för alla: historiska Göteborgsfoton från Stadsmuseet, gamla möbler och föremål från Röhsska, fartyg från Sjöfartsmuseet och målningar av namnkunniga konstnärer från Konstmuseet. Allt i hög upplösning som lämpar sig utmärkt för återanvändning.

Höstlandskap från Hisingen, Bert Lindholm, 1884. Ur Göteborgs konstmuseums samlingar. Fotograf: Hossein Sehatlou, CC-BY-4.0.

Värt att notera är att det inte rör sig om ett engångsprojekt. Målet med museernas samarbete med WMSE var att utrusta deltagarna med de verktyg och färdigheter som krävs för att fortsätta arbeta med Wikimedias plattformar. Och det är en inte oansenlig mängd kunskap som man måste ta till sig. Hur fetmarkerar jag text? Vilka bildlicenser gäller på Wikimedia Commons, och varför? Vad är en mall?

Att kunna följa och stötta kulturarvsexperter på deras resa från Wikipedialäsare till aktiva bidragsgivare är bland det roligaste vi som arbetar med Wikimediaplattformarna gör. Det är precis sådana nykomlingar som plattformarna behöver – kunniga, engagerade och ivriga att dela med sig av den skatt deras institutioner förvaltar. Vi svarar gärna på deras frågor, förklarar hur Wikipedia, Wikidata och Wikimedia Commons hänger ihop och vägleder dem i det snår av wikitext, kategoriträd och skrivna såväl som oskrivna regler som erfarna wikipedianer tar för givet.

S/S Hispania, okänd konstnär, 1898. Ur Sjöfartsmuseets samling. CC-BY-4.0.

Och belöningen är värd mödan. Bilderna fick ett varmt mottagande av den svenskspråkiga Wikimediagemenskapen. Flera användare satte genast i gång med att lägga in dem i artiklar. Bland annat fick artikeln om Restaurang Lorensberg sin allra första illustration.

Det är svårt att välja en favoritbild, men vi är synnerligen förtjusta i Stadsmuseets historiska fotosamling. Det är en ren fröjd att bläddra bland de hundra år gamla korten med de kännspaka husen, torgen och gatorna. Ostindiska huset, som inhyser själva museet, har inte åldrats en dag!

Stora Hamnkanalen och Göteborgs Museum, ca. 1890. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar, Public Domain.

Att fritt tillgängliggöra bildmaterial ur samlingarna kan bidra till kunskapsuppbyggnad, väcka nyfikenhet och inspirera till eget skapande. Äntligen tar vi nu ett första steg i det strategiska arbetet med att tillgängliggöra det kulturarv Göteborgs museer förvaltar.

– säger Britta Söderqvist, avdelningschef på Göteborgs museer och konsthall, i ett pressmeddelande. Och vi kan inte annat än önska lycka till!