Nu får du sprida Tyra Kleens konstverk fritt

Vet du vad konstnären Tyra Kleen, filosofen Ludwig Wittgenstein samt hemslöjdspionjären och aktivisten Elisabeth Wærn-Bugge har gemensamt? 

Rätt svar: Från och med årsskiftet är deras verk allmän egendom, eller med engelskt begrepp i public domain

Sörmlands museum har redan laddat upp sina första verk av Tyra Kleen, vars verk efter årsskiftet inte längre omfattas av svensk upphovsrätt.

I de flesta länder gäller upphovsrätten tills årsskiftet sjuttio år efter upphovspersonens död. 1 januari 2022 löper därmed upphovsrätten ut på många verk av upphovspersoner som dog 1951. 

Det innebär att du kan använda deras verk fritt, eller med andra ord att deras verk är vad vi i Wikimediarörelsen brukar kalla för fri kunskap. Du behöver inte betala för användningen, du kan ge ut bearbetade versioner av verken, och sprida dem till nya målgrupper. 

Många av dessa verk, liksom verk från andra som dog 1951, kan också användas på Wikimedia Commons. Dock måste filer som laddas upp på Wikimedia Commons vara i public domain både i Sverige och i USA, där Wikimediarörelsens servrar finns. I USA måste verken i regel vara publicerade innan 1926 för att räknas som fria.

Det innebär bland annat att Wærn-Bugges Hemmets vävbok är i public domain, liksom Tyra Kleens illustrationer till Ord och Bild – eller det här litografiet från 1907. Vi får dock vänta ett tag till innan den svenska översättningen av Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus (1921) kan spridas fritt på Wikimedia Commons eller Wikisource  – den gavs nämligen inte ut på svenska förrän 1962, och översättaren Anders Wedberg dog 1978.

Om du är intresserad av rörlig bild är exempelvis Georg af Klerckers verk i public domain sedan årsskiftet. Upphovsrätten för film är dock lite knepig, eftersom den omfattar många personer (i regel regissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och kompositören). Det gör exempelvis att vi får vänta till 2026 innan af Klerckers Revelj (1917) är public domain (eftersom manusförfattaren Carl Svensson-Graner dog först 1955), medan Nattens barn (1916) är i public domain enligt både svensk och amerikansk lag, och därför skulle kunna laddas upp på Wikimedia Commons.

God fortsättning på det nya året – hoppas att 2022 bjuder dig på mycket härlig, fri kultur!