Veckans tävling – Valresan 2022

Valresan 2022 Foto: DrHaus CC-BY-SA 3.0

Val och valar är två begrepp som har artiklar på svenska Wikipedia och är utgångspunkt för Veckans tävling – Valresan 2022! Veckans tävling är ett fenomen som har växt fram och etablerat sig som en social tävlingsform inom gemenskapen som varje vecka bidrar med många nya artiklar.

Det är en tävlingsform med många valmöjligheter och följer samma mönster av frivilligt engagemang som gäller på plattformarna. Alla kan vara med och man kan antingen delta som tävlande eller vara den som leder en Veckans tävling. Det är tävlingsledaren som bestämmer tema och det går till så att man skriver upp sig och väljer en ledig vecka och ger sedan ett namn på tävlingen. Som deltagare räknar man själv sina poäng och skriver in dessa på tävlingssidan.

Tävlingsledaren kan även justera och anpassa reglerna något så tävlingarna blir unika även på det sättet. I Valresan 2022 kan man även välja lag efter eget val av Val eller Valar! Andra tävlingsformer kan vara att lägga till källor, illustrera med media från Wikimedia Commons eller få poäng genom att skapa artiklar som är nya och populära!

Som kuriosa den här veckan finns det ett område något väster om Burgsvik på södra Gotland som kallas för Valar. Platsen bör nog nå upp till relevanskriterierna då det även är en fyrplats men passar kanske inte i tävlingen. Men har man tur kanske man kan få syn på en Östersjötumlare utanför kusten och den valen kanske behöver en artikel?

Vinnare: Du?
Illustration ZeroOne CC-BY 3.0

Vilket tema skulle din tävling ha? Vill du ha hjälp med att sätta upp en Veckans tävling så kontakta Tore Danielsson för råd och tips. Du bör ha lite vana av redigering då man gör en del förberedelse i mallar och även kopierar en del Wikitext men det går enkelt att visa och det kan vi hjälpas åt med!