Nu startar Wiki Loves Monuments 2022

Arbetets museum i Norrköping
Strykjärnet, Arbetets museum, Norrköping, foto: Kateryna BaiduzhaCC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Nu är det dags igen för Wiki Loves Monuments – världens största årliga fototävling! För trettonde gången laddar deltagarna batterierna och ger sig ut på digital jakt efter kulturarv och minnesmärken. I Sverige tävlar vi under september och har du möjlighet att ta med några kompisar på en fotosafari så finns det stöd för resekostnader och även utrustning att låna i teknikpoolen.

Tävlingen går ut på att ta bra bilder av kulturarv- och minnesmärken (definierat enligt listorna och kartan) och samtidigt hjälper du till att bevara det svenska kulturarvet. Med de fria licenserna kan bilderna sedan delas och återanvändas via internet till resten av världen. Bilderna behöver inte vara tagna i september men för att delta i tävlingen måste de laddas upp under september månad.

Det är en internationell tävling och varje deltagande språkversion av Wikipedia låter en jury ta fram de bästa bilderna från respektive land innan den globala juryn utser vinnarna i den stora finalen. Sedan tävlingarna startade har vi tillsammans samlat in kunskap om 1,5 miljoner kulturarvsplatser från 76 länder och 60 000 deltagare har bidragit med 1,7 miljoner bilder!   

S/S Gustaf Wasa (1890), Arköbådan, foto: Richard Kingfelt, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Förutom en kamera och en resplan behöver man ett användarkonto på Wikimedia. Det är enkelt att ordna och deltagande bilder ska sedan laddas upp med mallen {{Wiki Loves Monuments 2022}} för att vara med i tävlingen. Mer om hur tävlingen går till finns bra beskrivet på sidan Wiki Loves Monuments 2022 i Sverige.

Har man idéer och planer på en exkursion tillsammans i grupp finns det stöd att söka i form av projekt- och resebidrag och lån av teknisk utrustning från teknikpoolen. Wiki Loves Monument är ett bra tillfälle att testa stödet till gemenskapen och har du frågor eller vill diskutera ett upplägg så kontakta Tore Danielsson på kansliet!

Lycka till i tävlingen och ha en bra utflykt med många fototillfällen!