En tecknad guldålder på Wikimedia Commons

Skiss till en skål med en nymf och en satyr av Adam van Vianen. Bild via Wikimedia Commons, Public Domain.

Wikimedia Sverige samarbetar med många museer och hjälper dem tillgängliggöra sina samlingar på Wikimediaplattformarna. Nationalmuseum i Stockholm är ett av dem. I år har vi laddat upp över 500 teckningar av holländska konstnärer till Wikimedia Commons – som nu alla kan betrakta och utforska en mycket spännande period i konsten.

Samlingen

Vi låter Martin Olin, chef vid Nationalmuseums forskningsavdelning, berätta om samlingen:

Nationalmuseum i Stockholm har Sveriges största samling av holländska mästarteckningar. Den innehåller viktiga verk av Rembrandt and hans elever, liksom teckningar av Abraham Bloemart, Jan van Goyen, Herman Saftleven, Willem van de Velde och många andra konstnärer. Även om handelsförbindelserna mellan Sverige och Nederländerna var livliga under 1600-talet, så kan endast en mindre del av samlingen knytas till dem. Huvuddelen av teckningarna förvärvades av svenska konstsamlare under 1700- och 1800-talen. Främst bland dem var greve Carl Gustaf Tessin, vars köp vid auktionen efter bankiren Pierre Crozat i Paris 1741 utgör kärnan i samlingen.

Informationen om teckningarna är hämtade från konsthistorikern Börje Magnussons katalog Dutch Drawings in Swedish Public Collections, utgiven av Nationalmuseum och HatjeCantz 2018. Mer om teckningarna finns att läsa på www.nationalmuseum.se.

Luckor på Wikipedia

Putti leker med en hundvalp av Cornelis Visscher. Svenskspråkiga Wikipedia har ingen artikel om denna konstnären. Bild via Wikimedia Commons, Public Domain.

En del av konstnärerna har inga Wikipediaartiklar på svenska. Kan du hjälpa till?

Du kan använda denna Wikidataqueryn för att hitta förslag på konstnärer som finns representerade i Nationalmuseums samlingar och som saknar artikel på svenskspråkiga Wikipedia. Bland dem hittar du flera holländare vars teckningar ingår i den nyuppladdade samlingen, som Adam Willaerts, Adam van Vianen och Adriaen Honich. Men även många andra namn från olika delar av världen, som dansken Thorald Læssøe, fransmannen Raymond Lafage och italienaren Domenico Maria Canuti. Nationalmuseum har nämligen delat med sig av sina samlingar på Wikimediaplattformarna under en lång tid.

Det finns med andra ord många spännande livsöden och konstnärskap som förtjänar att bringas närmare svenskspråkiga läsare.