Wikipedia på Bokmässan

Efter två års uppehåll till följd av pandemin var Bokmässan tillbaka som fysisk mässa. Under fyra dagar samlades bok- och kulturintresserade för att lyssna på seminarier och monterföreläsningar, mingla, träffa likasinnade samt köpa intressanta böcker.

Det är en tradition att Wikipedia representeras på Bokmässan. Formerna har varierat – det har varit egen mindre monter, delad större monter och ambulerande verksamhet på mässgolvet. Med monter är synligheten stor och vi möter många mässbesökare, för vilka vi kan berätta om Wikipedia och förklara hur det fungerar. Det brukar vara uppskattat och vi träffar många nyfikna personer.

Fotografering av panelsamtal. Foto: Per A J Andersson, CC BY-SA 4.0

I år hade vi ingen monter, utan vi gick runt på mässan och fotograferade författare och andra kända personer på seminarier och i montrar. Vi talade även med en del personer som såg oss där vi gick runt i turkosfärgade t-shirts med texten Du kan göra Wikipedia bättre! på framsidan och Nyfiken på Wikipedia? på baksidan. Det fanns Wikipedianer närvarande på mässans alla fyra dagar, men huvudinsatsen var under lördagen, då vi var tio deltagare. Förhoppningsvis har vi tagit många bilder, som kan illustrera Wikipedias artiklar. Nu återstår arbetet med att ladda upp bilderna på Wikimedia Commons och lägga in dem i artiklarna. Det kan även bli en och annan nyskriven artikel.

Mässan hölls i Göteborg men deltagarna kommer från olika håll i landet, vilket även gjorde att wikipedianer gavs möjlighet att träffas och underhålla och utveckla gemenskapen. På fredags- och lördagskvällen gick flera av deltagarna ut och åt middag under trevliga former, en nog så viktig tradition.

Deltagandet på Bokmässan sker genom frivilliga wikipedianer. Projektet finansieras av Wikimedia Sverige som ett gemenskapens projekt som bekostar entrébiljetter, lunch för deltagarna, t-shirts med mera. De deltagare som behöver låna kamera, eller annan utrustning, kan göra det genom Wikimedia Sveriges välutrustade teknikpool. Två av deltagarna fick pressackreditering och kunde därigenom komma in och fotografera på olika seminarier.

Förhoppningsvis deltar vi även på Bokmässan 2023 och då med en monter, vilket efterfrågades av såväl deltagarna som en del mässbesökare vi talade med. Wikipedia är en del av Bokmässan!

Det här är ett gästinlägg, skrivet av Mattias Blomgren. Mångårig volontär på Wikipedia och ordförande för Wikimedia Sverige.