Wiki Loves Monuments-juryn 2022

September swishade förbi, och gav juryn ungefär 800 bilder att kasta sig över under oktober och november. Nu är vi i läget att juryn är klar, och vinnarbilderna kommer att presenteras på en lunchsändning på nätet onsdag 30 november, 12.00. Fram tills dess får ni vara nyfikna, och hålla tillgodo med en kort genomgång av vilka som ingår i juryn. Den sex personer starka juryn kommer från både Wikimediagemenskapen och GLAM-sektorn, och har alla olika ingångar i att bedöma bilderna.

Byggnaden Nybygget på Sätra brunns kurort med minnesstenen av Uno von Troil. Foto: Gustav Lundin, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Gustav Lundin

Med mitt användarkonto gulundin har jag bidragit till Wikipedia och Wikimedia Commons sedan 2014. Jag har varit med och arrangerat ett flertal wikiträffar och fotovandringar, mestadels i Uppsala men även några i Västmanland. Numera är jag mestadels involverad i Brunnsmuseet och GLAM-projektet Open Sources Sätra Brunn. Jag har bidragit med fotografier till WLM sedan 2018 och verkar aktivt för att fler ideella och professionella museer ska börja anamma fria kulturlicenser. Det ska bli särskilt spännande att se vilka bidrag som kommer in från Sveriges många vackra arbetslivsmuseer, men varje bidrag är värdefullt! Jag anser att Wikimedia Commons är särskilt viktigt i en tid när annan kultur i allt högre utsträckning börjar bygga på exklusiv och temporär tillgång. Genom sin permanenta och allmänna tillgång så visar Commons-gemenskapen att bilder av hög kvalitet är till för alla – både nu och i framtiden!

Ylva Pettersson

För mig är bilden både ett konstnärligt uttryck i mitt arbete, och ett pedagogiskt verktyg. Som Wikipedian sedan snart 20 år älskar jag bildens kraft i uppslagsverket. Som kultur- och idéhistoriker har jag främst studerat porträttmåleri men fascineras av alla sorters bildkonst.

Johan Jönsson

Johan Jönsson har varit engagerad i Wikimediarörelsen sedan han långsamt och trevande började rätta stavfel på Wikipedia 2004. I dag är han främst aktiv på svenskspråkiga Wikipedia, där han korrekturläser, patrullerar nya ändringar, skriver en och annan artikel och undersöker otillbörliga påverkansförsök i egenskap av IP-kontrollant, men laddar också upp många fotografier till Wikimedia Commons och källbelägger raderingshotade artiklar på engelskspråkiga Wikipedia. Han har lagt mycket av sin tid på att försöka förklara för allmänheten hur Wikipedia fungerar, och är författare till boken Wikipedia inifrån från 2022, som har ett kapitel särskilt om fotografier och bildsättning av artiklar. Han har även skrivit och föreläst om hur fotografierna förhåller sig till Wikipedias neutralitetskoncept.
Till vardags arbetar han för Wikimediastiftelsens produktutvecklingsavdelning. Han driver också poesi- och essäistikförlaget Vendels förlag.

Karolina Matts

Karolina är intendent på Sjöhistoriska museet och jobbar med K-märkning av fartyg och fritidsbåtar samt de listor som används bland annat på Wikipedia.

Emil Schön

Emil är kommunikatör på Riksantikvarieämbetet, och hörs ofta som programledare för K-podden.

Äpplet, undre batteridäck. Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Odd Johansen

Odd är museichef för Vrak – Museum of Wrecks, med en extra känsla för kulturarvet under ytan. Under juryperioden har han även hjälpt till att tillgängliggöra museets fina dykbilder Regalskeppet Äpplet.

Vinnarbilder

Utöver de svenska vinnarna finns det redan nu bilder från andra deltagande länder publicerade, och på internationella vinnarsidan går det att se tunnlar, fort, statyer, broar, ruiner, kyrkor och annat fint från resten av världen. Hittar ni några favoriter?