”Bildförfrågningar hänvisas till Wikimedia Commons”

Det finns nu över 88 miljoner fria mediafiler på Wikimedia Commons och samlingen ökar för varje dag.
Kaffekopp med fat från Göteborgs glasbruk. Röhsska MuseetFotograf: Carl Ander CC BY

Det finns nu över 88 miljoner fria mediafiler på Wikimedia Commons och samlingen ökar för varje dag. En stor del av dessa filer kommer från uppladdningar som görs av våra arkiv, museer och bibliotek. Att publicera och frigöra bilder på Wikimedias plattformar har blivit en strategisk del av digitaliseringen för många institutioner över hela världen.

Wikimedia Commons är den öppna databasen för filer med fria licenser. Det är också platsen för all den media som syns och används på de över 300 språkversionerna av Wikipedia och de andra Wikimediaprojekten. Wikimedia Commons skapades år 2004 och har blivit en databas för hela världen. Vill man erbjuda sin samling och se den komma i användning så har  Wikimedias plattformar en global räckvidd som alla kan prova på och utan att det kostar någonting. Vi frågade ett par svenska institutioner om för- och nackdelar med att finnas på Wikimedia Commons.

Fördelar

 • Det ger många visningar.
 • Det är värdefullt att direkt kunna se hur materialet når ut i världen och hur det används på en plats där användarna är.
 • Det avlastar en del administration då det är enkelt att hänvisa alla som vill ha högupplösta filer till Wikimedia Commons.
 • Man kan spara serverutrymme och webbtrafik genom att publicera de stora filerna på Wikimedia Commons.
 • Det går att få ut mycket statistik över användningen på Wikimedias plattformar då informationen är transparent och enkelt tillgänglig.
 • Man ingår i ett globalt nätverk där kunskap, information och data kopplas samman genom att plattformarna och det finns en global gemenskap.
 • Har man väl satt en fri licens så är det en trygghet att filerna finns tillgängliga på flera ställen samtidigt.

Nackdelar

 • Det är svårt att veta hur filerna används när de laddas ner och lämnar Wikimedia Commons. Det går att göra enklare bildsök på internet men statistik över vidare användning är svår att ta reda på.
 • Det krävs en del förberedelse och digital kompetens för att komma igång, speciellt vid större uppladdningar. Här är det bra att arbeta i projektform med personer som har tidigare erfarenhet. 
Figurin av Buddha från ostindiefararen Götheborg. Sjöfartsmuseet Akvariet CC BY.

Guide till Wikimedia Commons

På Wikimedia Commons har alla filer en fri licens, oftast av varianterna CC BY SA eller CC BY och det betyder att upphovsrätten finns kvar men de kan användas fritt om man följer licenskraven. Det finns också filer som är satta till CC0 eller är i public domain. Dessa filer kan användas helt fritt och utan några krav på redovisning eller liknande vid användning. Det är dessa fyra varianter som är grunden i det som kallas fria mediafiler och som är en viktig del i den fria kunskapen. Läs gärna mer på Creative Commons om hur licenserna fungerar och används. 

 • CC BY SA betyder att man ska ange vem som skapade verket och delas vidare med samma licens i nästa steg.
 • CC BY betyder att man ska ange vem som skapade verket.
 • CC0 betyder att man avsäger man sig upphovsrätten.
 • Public domain betyder att det inte längre finns någon upphovsrätt.

Att börja arbeta med Wikimedia Commons är ett sätt att göra samlingen tillgänglig och få den i användning. När man väl bestämt licensen och det börjar bli dags för publicering kan man läsa igenom En guide om uppladdning till Wikimedia Commons. Guiden togs fram i ett projekt tillsammans med Göteborgs museer som laddade upp 2021 bilder år 2021. Sätt ett bokmärke för guiden om ni tänker göra en liknande resa!

Resultat

Har man många filer så blir visningarna så klart fler! Antalet visningar av bilder från kategorin Images from Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet har ett snitt på över 5 miljoner visningar varje månad!

Finns det frågor innan uppladdning så hjälper vi gärna till så genomförandet ger ett bra resultat! 

Vinthund. Göteborgs konstmuseum. Photo: Hossein Sehatlou. CC BY.