Helikopterintermezzo

Det här är ett intermezzo från Johan Jönssons utmärkta bok Wikipedia inifrån (Verbal förlag), publicerat med tillstånd från författare och förläggare och kompletterat med länkar och bilder.


Det är svårt att förklara en stad från gatan. Den höjer sig över oss, kastar sina skuggor, ser ned på den lilla människan och hennes kamera. Vi kan avbilda de enstaka byggnaderna men inte sammanhanget. Wikimedia Sverige bekostade 2014 ett projekt där de lät Wikipedias fotografer ta sig an några svenska städer från ovan. Två fotografer, en helikopter, en liten sväng över vad som nu kunde vara intressant.

Västra hamnen, Ribbersborgsstranden och Turning Torso. Foto: David Castor, CC0 via Wikimedia Commons.

Jag är en halvkompetent amatörfotograf som aldrig har ägt en egen systemkamera utan alltid förlitat mig på lån. Här gick jag till en av Malmös bättre kamerabutiker och hyrde en. Fick med mig allt jag kunde behöva: minneskort, objektiv, batteriladdare och extra batteri. Först alldeles för sent insåg jag att den saknade kamerarem.

Jag tog mig ut på den skånska landsbygden, promenerade ut till en gård och mötte upp piloten och min medfotograf David. Vi beundrade de nyfödda kattungarna och lyfte bort några av helikopterns dörrar så att de inte skulle hindra fotograferandet. Sedan spände vi fast oss och lyfte över Skånes stoltheter, Lund och Malmö.

OY-HMK, helikoptern i fråga. Foto: David Castor, CC0 via Wikimedia Commons

En kamera väger aldrig så mycket som när man lutar sig ut från en helikopter och det enda som hindrar den från att störta en halv kilometer mot marken är ett krampaktigt grepp.

Vi landade i helt skick med all utrustning i behåll. Jag tömde kameran i datorn, konstaterade att bildskatten tog upp för mycket plats för min normala säkerhetskopieringsrutin och gjorde därför ett halvhjärtat försök att lägga dem någon annanstans också, men skulle ju ändå strax ladda upp dem på Commons. Jag skulle bara söka tillstånd från Lantmäteriet först, så som lagen och totalförsvaret kräver när man fotograferat riket från luften.

En vecka senare kraschade hårddisken. Säkerhetskopieringen hade inte fungerat. Men Davids bilder blev bra.


Har du en idé om att förbättra Wikipedia eller Wikimediaprojekten som du behöver stöd för att genomföra? Läs mer på sidan om stöd till gemenskapen och sök, eller hör av dig så berättar vi mer.

Andra inspirerande blogginlägg om aktiviteter genomförda med stöd från Wikimedia Sverige: