1970 bilder senare – Mello i Linköping

Wikimedia Sverige

Så var man tillbaka i vardagen igen efter några intensiva fotodagar på Melodifestivalen 2020 i Linköping, den första deltävlingen för i år. Jag tänkte kort nämna något om mina erfarenheter och lämna några tips.

Suzi P med dansare på Mello 2020 i Linköping

Att få följa eventet var både roligt och mycket intressant! Jag är inget stor fan av mello-musik men visst fanns det några lyssningsbara låtar. Men nu var det inte det som stod i fokus för mig. Istället var det ju fotandet som gällde. Och det gavs många tillfällen.

Robin Bengtsson

Först litet tech: Jag fotade med min fullformatare och använde mitt 70-200/2,8 genomgående. Det och även mitt 50/1,8 fick göra nytta under presskonferenserna. I och med att det i regel är rätt mörkt och mycket rörelse så körde jag på mellan ISO 2000-6400/8000. bilderna som jag laddat upp har jag redigerat i Camera Raw/Photoshop och flera av bilderna har jag även brusreducerat även om det kanske inte behövs.

The Mamas

För porträtt och eventuella videointervjuer är givetvis presskonferenserna bäst. Man kan röra sig ganska fritt för att fota. Ska man intervjua (vilket jag inte jag gjorde), får man snällt ställa sig i kön och vänta på sin tur.

Programledarna Mello 2020

Det roligast fotande är naturligtvis scenframträdandena. Jag var på två av dem, den första på torsdagen då varje bidrag spelades igenom tre gånger. Ett tips är att kolla det första av dem och fota de två följande. Kolla in den fantastiska ljusshowen! Använd första genomgången för att få koll på de bästa fotolägena. På fredagen hoppade jag repetitionen på dagen och gick på kvällens genrep då scenkläder och publiken var på plats. Det som inte var så bra på kvällen var att det var begränsad frihet att röra sig, samt att de platser vi fotografer fick hålla oss en bit från scenen. Där använde jag givetvis bara 70-200:an. Och det funkade fint!

Felix Sandman intervjuas.

Det gavs ytterligare två fototillfällen, lördagens matinérepetition med publik, samt pressfoto EFTER TV-sändningen. Foto under tävlingen var inte tillåtet. Vi hade inte ens tillträde till arenan. Jag valde bort båda dessa tillfällen och ägande istället lördagen åt bildredigering.

Felix Sandman

En sak som jag ska skaffa mig är ett enbens-stativ. Det är att rekommendera. Dels för att få mer stabilitet, dels för att spara armarna. Fullformat och 70-200 är en tung kombination…

Ja, det var väl det!

Ska du fota på Mello och undrar över något så får du gärna höra av dig på surikat@telia.com!

EDIT: Jag tog 1970 bilder. Nu efter rensning har jag runt 10% kvar av dem…

EDIT 2: Här finns bilderna på Wikimedia Commons

Några bilder finns även här på Flickr.