Antalet visningar för kulturarvet ökar

Det är när vi arbetar med kulturarvet tillsammans som får vi upp antalet visningar och den digitala fria kunskapen ökar.

Den öppna och transparenta statistiken på Wikimedias plattformar visar att trafiken för kulturarvet ökar för varje år. Det är inte så konstigt då både antalet filer och antalet sammankopplade objekt blir fler när vi använder samma öppna plattform. Det är när vi arbetar med kulturarvet tillsammans som får vi upp antalet visningar och ökar den digitala fria kunskapen.

Solveig Lund 1869 – 1943. Digitalt Museum Public domain.

Wikipedia är den största globala webbplatsen för fri kunskap och ingår i ett ekosystem av plattformar som stödjer varandra. Ett kontinuerligt och återkommande arbete med de filer man laddar upp ger resultat i form av ökande antal visningar. Här skiljer sig Wikimedias plattformar något från sociala medier och bloggposter som ofta har en topp när de är nya och aktuella i flödet. En artikel på Wikipedia har kanske ingen topp i början men finns kvar, byggs vidare på, uppdateras och översätts – en slags jämnare och växande variant av den långa svansen.

En brud från Hardanger, Norge. Kolorerat fotografi. Fotograf Solveig Lund. Public domain.

En bot från Nordiska museet laddar upp en bild av den norska fotografen Solveig Lund till Wikimedia Commons den 12 mars 2011. Den 17 januari 2016 lägger användare OnWikiNo in bilden på den engelska artikeln Norway under rubriken Independence. Den rubriken ändras senare men bilden ligger kvar och har i genomsnitt 9 243 visningar per dag. Det ger över 3 200 000 visningar per år! Tack Solveig för den bilden och tack till Nordiska museet som fortsätter bygga på det arbetet över 100 år senare!

Barn med grøtfat. Foto: Solveig Lund. Nasjonalmuseet CC BY.

Bilder som är flitigt exponerade ger en önskan om mer kunskap. Här kan det handla om dräkten, personen på bilden eller om fotografen Solveig Lund som saknar en artikel på svenskspråkiga Wikipedia. Det är ett utmärkt tillfälle att lägga till Solveig Lund på önskelistan i projektet för Kvinnliga huvudpersoner Wikipedia så kan andra bygga vidare på den berättelsen.

Det finns flera verktyg för statistik när det gäller kulturarv på Wikimedias plattformar – BaGLAMa, GLAMorous och GLAMorgan. Det är tillfredsställande när arbete ger resultat och siffrorna sticker iväg ordentligt. Kategorin för Nationalmuseum, Stockholm har som exempel över 170 000 000 visningar under 2022 om man räknar ihop månader och underkategorier. Det finns också en intressant sida för global statistik som visar på potentialen och tendenser mot framtiden!

Kolorert studiofotografi av jente med Hardangerdrakt. Foto: Solveig Lund. Digitalt Museum. Public domain.

Vill du ha hjälp med statistik eller har andra funderingar så svarar vi gärna på frågor!