Fira vinterns högtider med nyckelharpans nyckelgestalter

Wikimedia Sverige

De sista dagarna i december är många lediga och har långtråkigt. För en del av oss, inräknat undertecknad, är det en period av ökad aktivitet på Wikimediaplattformarna. Ett utmärkt tillfälle att redigera Wikipedia! Som tur kommer jultomtens skepp lastat med nytt multimediamaterial från Musikverket att inspireras med. Den röda tråden är: svensk folkmusik – på nyckelharpa!

Nyckelharpa. Scenkonstmuseet: M2977. Foto: Hans Skoglund, CC BY-SA 4.0.

Musikverket är en av Wikimedia Sveriges mest trogna samarbetspartners; i flera år har de med vår hjälp delat med sig av sina digitaliserade samlingar på Wikimedia Commons. Så blev det även i år. Under senhösten gästade de en Wikimedian in Residence – en av Wikimedia Sveriges medarbetare som jobbade på plats på deras kontor för att både ladda upp nytt spännande material och informera och inspirera om Wikimediaplattformarna. Resultatet blev drygt 2 000 nya filer samt många samtal om Wikipedia med Musikverkets personal.

Nyckelharpan – se och lyssna

Nyckelharpan, ett traditionellt svenskt musikinstrument, har varit i fokus för vårt samarbete i år. Bland annat laddade vi upp filer från Jan Lings samling: inspelningar och foton. Musikologen Jan Ling var en nyckelperson för att förnya intresset för nyckelharpan tack vare sin avhandling Nyckelharpan: studier i ett folkligt musikinstrument (1967). Avhandlingen kan läsas i sin helhet på Musikverkets hemsida.

En instrumentbyggares verkstad. Jan Ling, CC0.

I kategorin Photographs by Jan Ling hittar vi fotografier från Jan Lings arkiv som utgjorde arbetsmaterial till avhandlingen. Här finns både bilder på framstående nyckelharpister, som Eric Sahlström och Viktor Wikman, och verkstadsbilder som dokumenterar hur man bygger en nyckelharpa. Flera av bilderna innehåller Lings anteckningar – något för forskare att sätta tänderna i!

Bortglömda valsen, framförd av Justus Gille och Viktor Vikman. Dokumentatör: Jan Ling, CC0.

I kategorin Audio files of nyckelharpa music finns drygt femhundra låtar, även de inspelade av Ling. Se en förteckning här. Här finns många av Sveriges mest framstående nyckelharpister representerade – Joel Jansson, Justus Gille och Viktor Wikman är jämte Eric Sahlström några av de viktigaste.

Och sist men inte minst, så klart har vi högkvalitativa bilder på nyckelharpor i kategorin Nyckelharpas in the collections of the Swedish Museum of Performing Arts. Här kan man få en inblick i Scenkonstmuseets omfångsrika instrumentsamling.

Kromatisk nyckelharpa. Scenkonstmuseet: X5624. Foto: Sofi Sykfont, CC BY-SA 4.0.

Det här instrumentet, med inventarienumret X5624, byggdes 1951 av riksspelmannen Eric Sahlström. Sahlström tog plats i folkmusikens historia både som spelman och instrumentbyggare.

Musik som engagerar

Att bara ladda upp filer är bara ett första steg i ett samarbete med en kulturarvsinstitution. Det viktigaste är att filerna uppmärksammas, används och delas vidare. Vi blev minst sagt glatt överraskade när nya artiklar om spelmännen som finns representerade i samlingarna började dyka upp på Wikipedia långt innan uppladdningarna ens var klara! Det var användaren Marcus.linneberg som uppmärksammade vårt arbete och skred till verket för att synliggöra nyckelharpans centrala gestalter för läsarna. Det är tack vare honom vi kan nu läsa om Ernfrid Norrbom, Joel Jansson och Harald Närlund, för att nämna några av Marcus många bidrag. Artiklarna illustreras av både bilder och ljudklipp ur Jan Lings arkiv. Stort tack!

Med så mycket material och inspiration blir det nog svårt att tillbringa helgerna på annat sätt än framför datorn!