Men vem är det på bilden den här gången?

Det här är en gästblogg från Andreas Kettelhoit, aktiv på både Wikipedia och Wikimedia Commons.

Wikimedia – ett hantverk
Likt en snickare som behöver bra material och rejäla verktyg behöver Wikimediagemenskapens medlemmar goda informationskällor, fritt tillgängliga mediafiler, samt en bra ”verkstad” för att göra kunskapen presentabel och lättillgänglig för världen. Sammanfogningen av dessa informationsbitar gör i själva verket Wikimedianer till hantverkare – kunskapshantverkare.

Sara Beischer på Bokmässan 2013, nu med uppdaterad strukturerad data. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Alla som ägnat sig åt hantverk vet att det finns moment som är enformiga och kanske inte alltid roliga, men som behöver göras noggrant för att slutresultatet ska hålla god kvalité. I denna blogg tänkte jag introducera er till ett verktyg som omvandlar en tillsynes långdragen del av arbetet på Wikimedia Commons till en rolig tävling.

ISA-verktyget
För att bilderna på Wikimedia Commons ska gå lättare att hitta, oavsett vilket språk man behärskar, behöver de förses med bildtexter och ”egenskapstaggar”, vilka bland annat beskriver bildernas innehåll. Förenklat kan ”taggarna” ses som hashtaggar vilka både människor och datorer förstår.

ISA är ett enkelt, roligt och mobilvänligt verktyg som hjälper användare att ”tagga” bilder och skriva bildtexter utifrån en avgränsad uppsättning bilder. Vad som ingår i varje bilduppsättning bestäms av den som startar kampanjen.

ISA går i huvudsak att använda på två sätt. Det enda du behöver är ett Wikimediakonto:

 • Du kan tävla mot andra deltagare genom att bidra med ”taggar” och undertexter i kampanjer som verkar intressanta.
 • Du kan utifrån kategorier på Wikimedia Commons starta en egen kampanj och se hur andra användare kämpar om vinsten.
Fotograf på Bokmässan 2018. Foto: Per A.J. Andersson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Bilder från Bokmässan
För att pröva om ISA är något för dig har jag skapat en kampanj innehållande bilder från Bokmässan i Göteborg. Gör så här:

 1. Gå till https://isa.toolforge.org/campaigns/233
 2. Logga in med ditt Wikimediakonto
 3. Tryck på knappen ”Kom igång”
 4. När en bild dyker upp kan du göra tre saker:
  1. Lägga till vem som syns på bilden, men var noga med att det blir rätt person om det finns fler med samma namn.
  2. Skriva bildtexter, till exempel namn och sammanhang.
  3. Om du inte vet vem det är eller om namnet inte kommer som förslag när du börjar skriva kan du hoppa över bilden.
 5. Glöm inte trycka på ”Spara” efter varje redigering
 6. När du är klar med en bild, tryck ”Nästa bild”.

För mer information om hur ISA-verktyget fungerar, och hur du skapar egna kampanjer, rekommenderar jag sidan https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:ISA_Tool. Det går även att se alla andra kampanjer och kanske hitta ett annat spännande ämne att bidra till.

Det här med vem det är på bilden har vi varit inne på tidigare, och kommer säkert få anledning att återkomma till även i framtiden…


Wikimedia Sverige jobbar med vidareutveckling och internationalisering av ISA-verktyget inom vårt arbete som Hubb för innehållspartnerskap. Mer om det finns i ett tidigare blogginlägg (på engelska).