Men vem är det på bilden egentligen?

Wikimedia Sverige

Det är kul att fotografera, och det är viktigt att fotografera evenemang, bandymatcher, bröllop, hästhoppningstävlingar och annat spännande så att bilder med fri licens finns att använda nu och bevara för framtiden. Sen är det lika viktigt att göra ett urval så att alla bra bilder kan laddas upp, och dessutom identifiera personer, platser, hästar eller vad det nu är på bilderna. Men det är tyvärr inte lika lätt eller kul som att faktiskt ta bilderna. 

Skärmdump av commonskategorin med oidentifierade gäster vid bröllopet mellan Victoria och Daniel.

På Wikimedia Commons finns det därför väldigt många bilder där till exempel beskrivningen består av en enkel text som säger under vilken match en bild är tagen, men inte vem det är på bilden eller hela kategorier av bröllopsgäster där det inte framgår vem det faktiskt är. Även om det så klart är både praktiskt och önskvärt att beskrivningarna är kompletta redan vid uppladdning har inga användare plikter, och eftersom några är bättre på att fotografera och kanske prioriterar den delen av samarbetet gillar andra ett basketlag och vet direkt vilka spelarna med nummer 13 och 35 på tröjorna är och kan skriva in det så snabbt och smidigt som Wikimedia Commons tillåter.

13 och 35! Men vilka är det egentligen? Foto: Roland Osbeck, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Som en hjälp för att få till det där med snabbt och smidigt har Jan Ainali tagit fram två korta filmer som på enklaste sätt visar hur det går till att dels lägga till ett namn i beskrivningen, samt att dessutom lägga till ett Wikidataobjekt som strukturerad data, så att fler kan hjälpa till att förbättra bilderna. Om fler kan vara med och uppdatera beskrivningarna kan fotograferna ladda upp fler bilder till Wikimedia Commons utan att känna dåligt samvete för bristfälliga beskrivningar, och i slutändan blir Wikimedia Commons en bättre källa för kunskap och bilder.

Redigera beskrivning och Lägg till strukturerad data. Två enkla filmer som visar hur det går till, skapade av Jan Ainali, CC BY-SA 4.0.

Så om du hejar på ett lag och känner igen spelare, eller vet vilka kändisar, hästar, platser eller annat det är på en bild får du gärna uppdatera och skriva in det. Vet du inte själv får du gärna bjuda in andra du tror vet och be dem uppdatera. Vill du hellre fotografera hjälper vi gärna till med att söka ackreditering, lån av kamerautrustning eller stöd till resor och entréavgifter. Tillsammans gör vi Wikipedia bättre!