Vi letar vårtecken! – Så kan mamma fota lite också

Det här är ett gästinlägg av Anna F Söderström, Wikipedian, utforskare och fotograf.

Med personlig lockdown på gång i ett hårt pandemidrabbat Östergötland behövde jag hitta något kul att göra med barnen (9 och 5 år) som inte bara innebar de klassiska turerna till Trollegater, Tåkern eller Omberg. Det är fantastiskt att vi allt mer börjar uppskatta vår natur, vår allemansrätt och möjligheten att hitta utflyktsmål relativt nära, men det börjar bli högt tryck på de mest populära alternativen och även om det är nyheter från 2020 är det aktuellt även kommande vår. I just Östergötland ökade besöken i natur och parker med 65% under 2020.

Vilka vårtecken kan vi hitta vid Roxens strand, i Farsbovikens ädelskog?

När det blev dags för Wiki Loves Earth 2021 såg jag en möjlighet att kombinera flera av familjens intressen – och samtidigt upptäcka lite nya trakter i Östergötland. Det kanske ska tilläggas att jag behöver något element av spelifiering, något som triggar min nyfikenhet för just friluftsliv – jag är mer en urban böna som gärna plockar svamp och kollar efter fåglar. Att då delta i WLE21 kändes som en bra ingång att vidga våra vyer och naturupplevelser.

För att komma igång berättade jag för barnen att vi skulle ut och kolla efter vårtecken, jag skapade en karta med hjälp av Google för att se vilka ställen som ligger i regionen och som i nuläget saknar bilder, utrustade oss med vattenhåvar, genomskinlig hink, matsäck och kamera. Nioåringen tog en del kort, men var mer fokuserad på att navigera i en digitalkamera för första gången, så kanske att hans bidrag kommer med nästa gång.

Vatten, fåglar och mygglarver och så förstås matsäck i en vitsippsbacke var nog dagens höjdpunkter enligt barnen och jag hoppas få med dem på fler äventyr (femåringens benämning på dagens aktivitet) innan maj är slut!

Mygglarver, Kungsbro fågeltorn och naturreservat