Med Wikipedia på Gotland

Det här är ett gästinlägg av Måns Hagberg, naturfotograf för Wikimedia Commons.

Wiki Loves Earth 2021 blev en extra utmaning för mig. Lite krasslig efter andra sprutan, men piggande till, beställde biljett på godsfärjan som har glest med passagerare och åkte till ön.

Det finns en kanonbra karta att söka motiv i! Alla naturminnen och reservat finns där. De utan bilder i Wikimedia Commons är markerade i blått. Ett riktigt smörgåsbord.

Jag klickade på det närmsta, naturminnet Häglajvs 1:11 i Sanda. Jag åkte dit, letade och letade, hittade inget. (Men snavade på nåt och fick ett skrubbsår. Sånt stoppar inte den som fotar åt Wikipedia.) Tillbaka på kvällen dubbelkollade jag på Internet. Där hittade jag skuggan av en ek på ett flygfoto från 1950-talet. Ingen skugga på ett modernt flygfoto. Jag åkte tillbaka till platsen men kunde inte hitta något spår efter eken.

Skuggan av en ek”. Kollage med äldre svartvitt flygfoto med skuggan av en ek som
enligt koordinaterna är ett naturminne, ett aktuellt flygfoto och ett nytaget foto. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Det blev ett kollage med en nytagen bild utan ek, en flygbild utan och ett med ”Skuggan av en ek”. Lite övertoner där, till slut finns bara skuggan kvar.

Vivesholms naturreservat blev en upplevelse! Jättefint därute fast man anar Klintehamn helt nära. Först såg jag ett fint motiv ut över havet med Lilla Karlsö i dimma. Just då drog tusen gäss förbi! Klick! Sen hittade jag ett mer beskrivande bildutsnitt, kanske ännu bättre för Wikipedia. Just då jag ramat in motivet kom ett gäng gäss inflygande från höger. Klick! TACK snälla gässen.

Vivesholms naturreservat på Gotland, med gäss. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Sen vart det Visby och träffa grannarna och klippa gräsmattan, men Gotland finns kvar till nästa år!