Eld, skräck, dansband och uttråkade miner på Mello i Eskilstuna

Detta är ett gästinlägg från Adjoka, wikipedian och Wikimedia Sveriges ackrediterade fotograf för den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2024 i Eskilstuna. Alla åsikter uttryckta i detta inlägg är Adjokas egna.

Akta dig Tobbe Ek, för här kommer mina tankar om bidragen!

Albin Tingwall inleder deltävlingen med låten ”Done getting over you”. Foto: Adjoka.

Först ut i startfältet i Eskilstuna är Albin Tingwall. Han har nog tyvärr ingen finallåt, men den är trallvänlig. Och tur att det ändå ser lite bättre ut i tv än i verkligheten, kamerakoreografin gör en hel del för det här numret…

Lia Larsson uppträder med låten ”30 km/h”. Foto: Adjoka.

Är det någon som minns NTF Barnens Trafikklubb med Anita och Televinken? De är tillbaka! Här heter Anita dock Lia Larsson, har en rosa jumpsuit, spelar epa-dunk och sjunger om att chilla när det går i 30 km/h – ingen bil kommer förbi. (Själv kommer jag att köra om på 70-vägen ändå, för jag kör i sjutti ”kå em hå”.) Förvarning för alla som sitter nära scenen för numrets pyroteknik! Eldshowen skrämde livet ur all press i arenan och även Lia själv blev rejält överraskad och missade någon textrad.

Alla var inte eld och lågor över Lia Larssons pyroteknik. Foto: Adjoka.
Dotter ställer upp med låten ”It’s not easy to write a love song”. Foto: Adjoka.

Dotter låter lika grymt som vanligt. Låten har lagom växlingar i tempo och hennes koreografi reflekterar det väl. Man undrar om flygeln är fungerande eller om SVT valde ett billigare alternativ…

Scarlet tävlar med låten ”Circus X”. Foto av Adjoka.

Min fundering efter att ha sett Scarlet är om det är ett medvetet val av SVT att försöka skrämma så många barn som möjligt. Det var faktiskt ett aningen läskigt bidrag där de knyter ihop mörker och otäcka figurer på scenen. Jag blir lite påmind om 1600-talets pestläkare. Det verkar dock ha gått hem hos media som bevakade genrepet i arenan och förhoppningsvis fungerar det också i TV. Jag vet inte heller om något annat bidrag med metal-rave deltagit i mello tidigare.

Lasse Stefanz uppträder med låten ”En sång om sommaren”. Foto: Adjoka.

Det första bidrag jag skulle vela konstatera inte går vidare blir nog i alla fall dansbandet Lasse Stefanz. Det är inte mycket som händer i det bidraget. Och jag vet inte om det var ett medvetet val eller bara en lyckoträff att en av bandmedlemmarna är en yngre (allting är relativt) kvinna som till skillnad från de andra fortfarande kan röra på lederna.

Danny Saucedo är sist ut med låten ”Happy that you found me”. Foto: Adjoka.

Tyvärr är detta inte Danny Saucedos starkaste bidrag i Melodifestivalen. Det kommer nog bli tufft för honom i andra chansen (eller finalkvalet som SVT numera påstår att det ska heta). Han utstrålar inte heller samma positiva energi han brukar. Det ser snarare ut som att Danny antingen är missnöjd över något, eller så är han uttråkad. Vem vet, kanske sparar han energin till den riktiga TV-sändningen?

Tack för mig, nu fotar jag vidare!

Alla Adjokas bilder från Melodifestivalens fjärde deltävling finns uppladdade på Wikimedia Commons. Alla bilder är licenserade under CC BY-SA 4.0. Se alla bilderna.