Detta är ett gästinlägg av Josefine Hellroth Larsson.
Wikimedia Sverige arbetar just nu med flera projekt som rör upphovsrätt för akademisk forskning. Det är en del av den punkt i föreningens idéprogram som heter ”fri kunskap för forskning och utbildning”. Ett av projekten handlar om så kallat rättighetsbevarande, rights retention, som innebär att en forskare behåller upphovsrätten för sin forskning utan att den överförs till ett förlag i samband med publicering. I dagsläget är det ett problem att det läggs väldigt mycket pengar på att köpa tillbaka forskares egna verk från förlagen, för att de ska kunna publicera sin forskning under fri licens.
Det är framförallt jag, Josefine Hellroth Larsson, som arbetar med projektet. För att sätta mig in i frågan om fri akademisk publicering och statusen i Europa och Sverige just nu har jag varit på konferens.
Konferensen Lund Online
Lund Online är en konferens som hålls vartannat år. Den finansieras av förlag som sysslar med akademisk publicering, och målgruppen är framförallt bibliotekarier på högskolor och universitet. Temat för i år var ”Turning policy into practice – opportunities and consequences for stakeholders in scholarly communication.” Deltagarna kom i hög grad från Norden. Publicisterna fanns på plats i mässliknande former och deltog också i liten utsträckning i programmet.
Under tre dagar hölls två keynote-tal och resten var presentationer följda av panelsamtal. Under samtliga sessioner fick publiken möjlighet att ställa frågor. Många av samtalen hade ett kritiskt förhållningssätt till dagens system för forskningspublicering, inte sällan med direkt kritik till förlagen.
Samtalen gick både på bredden och djupet av akademisk publicering och var därför mycket givande. Något som var genomgående handlade om olika grader av open access, eftersom det finns en hel skala med vad som räknas som öppenhet.
Som representant för Wikimedia Sverige var jag något av en udda fågel, även om många deltagare från biblioteken som jag pratade med kände till oss och vår verksamhet. De var nyfikna på varför Wikimedia Sverige valt att arbeta med frågan och ville veta mer om det.
Rättighetsbevarande (rights retention)
I ett panelsamtal med temat ”Author rights & open licensing strategies” berördes den direkta frågan om rättighetsbevarande. Per Pippin Aspaas, chef för forsknings- och publiceringsstöd vid universitetsbiblioteket på UiT (Norges arktiske universitet), deltog i samtalet. Han har varit drivande i att först UiT och sedan hela Norge har antagit policyer för rättighetsbevarande och är därmed en förgrundsfigur för rörelsen som ”alla” känner till. Därför är Norge ett intressant exempel att titta på när Wikimedia Sverige arbetar vidare med frågan.
Fortsatt arbete
Nu går arbetet vidare för att kartlägga och sedan stötta arbetet med rättightetsbevarande inom akademisk publicering i Sverige. Wikimedia Sverige kommer under kommande månader att träffa experter och nyfikna för att försöka få till ännu mer öppet publicerad forskning. Det gynnar också arbetet på Wikimediaplattformarna genom att alla skribenter får tillgång till ännu mer öppet publicerat källmaterial.