
Lördagen den 16 november samlades vi på Wikimedia Sverige tillsammans med Wikipedianer, experter och nyfikna deltagare på Armémuseum i Stockholm för årets upplaga av Wikipediadagen. Temat för dagen var ”Kulturarv i fokus – Digitala lösningar för bevarande av historien”. Detta tema väckte både engagemang och inspirerade till reflektion kring vikten av att dokumentera och bevara kultur under kris och förändring.
I samarbete med Riksarkivet och Statens försvarshistoriska museer bjöds det på en eftermiddag fylld av intressanta samtal, insiktsfulla presentationer och flerfaldiga perspektiv.
Höjdpunkter från programmet
Dagen inleddes med ett välkomnande av Wikimedia Sveriges ställföreträdande verksamhetschef André Costa och Armémuseums museichef Fabian Arnheim. Därefter följde en introducerande presentation av Johanna Fries Markiewicz från Riksarkivet. Här underströks betydelsen av fri kunskap och samarbete för att säkra kulturarvets framtid.
Därefter tog journalisten Martin Schibbye vid. Han berättade om sitt arbete som redaktör för nyhetssidan Blankspot vars journalistik släpps under fri licens. Detta för att inte begränsa kunskapen utan hjälpa till att sprida viktiga berättelser. Han tog med oss på en resa till några av världens mest otillgängliga platser och delade sina upplevelser som journalist i konfliktzoner som Eritrea och sina upplevelser i Etiopien.
Dr. Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet och Statens maritima- och transporthistoriska museer, följde upp med en fascinerande fallstudie om räddningsaktioner av hotat kulturarv i Ukraina som han har deltagit i. Hans presentation gav en tydlig bild av hur modern teknik kan användas för att dokumentera och bevara historian, även under svåra omständigheter.
Alicia Fagerving, utvecklare på Wikimedia Sverige, fördjupade diskussionen genom att belysa Wikimediaplattformarnas roll i arbetet med att bevara kultur. Med exempel från pågående projekt visade hen hur crowdsourcat material och gemenskapens engagemang kan göra en konkret skillnad.
Dagens internationella perspektiv förstärktes ytterligare av Vyacheslav Mamon, bibliotekarie och styrelseledamot i Wikimedia Ukraina. Via videosändning från Charkiv, Ukraina berättade han om rollen bibliotekarier kan ha för att skydda kulturarvet när krig bryter ut. Hans vittnesmål var en kraftfull påminnelse om hur skör vår historia kan vara – men också om styrkan i samarbete och motståndskraft.
Korsvägar
Avslutningsvis bjöd Fabian Arnheim på en exklusiv visning av Armémuseums pågående utställning ”Korsvägar – Sverige och Ukraina genom 1000 år”. I utställningen visades unika föremål både från Sverige och från Ukraina – från historiska artefakter till kvarlämningar från dagens krigszoner. Detta blev ett passande och mycket uppskattat sätt att runda av dagen. Deltagarna fick här chansen att uppleva kulturarvet på nära håll. Om du är intresserad av att besöka utställningen kan du läsa mer om den på Armémuseums hemsida.

Stort tack alla som deltog!
Wikipediadagen 2024 blev en minnesvärd dag tack vare våra fantastiska talare och inte minst även våra engagerade deltagare. Genom att samla experter och intresserade från olika fält visade evenemanget hur fri kunskap och samarbete kan bidra till att skydda vårt gemensamma kulturarv – även under svåra förhållanden.
Vi ser redan fram emot nästa års upplaga av Wikipediadagen. Tills dess uppmuntrar vi er att fortsätta att bidra till och använda Wikimediaplattformarna för att sprida och bevara kunskap!