Wikimedia Sverige får stöd från Allmänna Arvsfonden för nytt tillgänglighetsprojekt

Wikimedia Sverige får stöd för ett banbrytande projekt som syftar till att öka tillgängligheten till digital kunskap genom en nyutvecklad talsyntes och insamling av taldata.

Wikimedia Sverige har beviljats stöd från Allmänna Arvsfonden för att genomföra det innovativa projektet Wikispeech – Talsyntes och taldatainsamlare. Detta Arvsfondsprojekt syftar till att öka tillgängligheten till kunskap för personer med funktionsnedsättningar och andra som av olika anledningar har svårigheter med att ta till sig skriftlig information. Projektet kommer att utveckla och implementera en talsyntes samt samla in språk- och taldata för att förbättra digital delaktighet på Wikipedia, världens mest besökta uppslagsverk på internet.

”Projektet ”Wikispeech – Talsyntes och taldatainsamlare” är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera fler personer med läs- och skrivsvårigheter. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med denna målgrupp. Med stöd från Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor,” säger Solveig McKenzie, enhetschef på Arvsfonden. 

Projektet hade officiellt startdatum 1 oktober 2024, och det genomförs i samarbete med flera andra aktörer som är framstående inom talteknologi eller som arbetar med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar – Dyslexiförbundet, Riksförbundet FUB, Afasiförbundet, Begripsam, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), och Södermalms Talteknologiservice. ”Vi är väldigt glada att få vara med i projektet, för att digital text ska bli mer tillgänglig. Att kunna lyssna på information är avgörande för många personer med lässvårigheter och dyslexi”, säger Torbjörn Lundgren, Dyslexiförbundets förbundsstyrelse.

En central del av projektet är Tillgänglighetsakademin där samarbetet med organisationer och volontärer spelar en avgörande roll. Genom akademin kommer olika grupper att involveras i att testa verktygen och bidra till utvecklingen av taldata. Detta är dock bara en aspekt av Tillgänglighetsakademin som även kommer att genomföra utbildningar och aktiviteter för att skapa förståelse och engagemang hos allmänhet och experter kring tillgänglighetsfrågor online​.

Wikimediagemenskapen och volontärer därifrån kommer också att vara en avgörande del av projektets framgång. Genom deras insatser kan vi säkerställa att de verktyg vi utvecklar inte bara lanseras utan även förbättras av volontärerna själva och anpassas efter deras behov och återkoppling. Det är detta unika samarbete mellan teknisk innovation och gemenskapens engagemang som kommer utgöra ryggraden i detta unika och framåttänkande tillgänglighetsprojekt.

”Vi är mycket glada och tacksamma över stödet från Allmänna Arvsfonden, som möjliggör att vi kan ta detta viktiga steg mot en mer inkluderande digital värld. Genom projektet kommer vi kunna skapa verktyg som både ökar tillgängligheten och engagemanget för människor med lässvårigheter att både konsumera och själva bidra till den fria kunskapen på Wikipedia”, säger André Costa, ställföreträdande verksamhetschef på Wikimedia Sverige.