Ett nätverk av platser och Wikidata
Vad är egentligen Wikidata, och varför är det så viktigt? I projektet Ett nätverk av platser arbetar vi för att göra kulturarvsdata mer tillgänglig och användbar. En central plattform i detta arbete är Wikidata – en fri och öppen databas som är helt unik i sin form. Wikidata är en databas där vem som helst kan bidra med information och förbättra redan existerande data. Låt oss ta en titt på vad Wikidata är och hur det fungerar!
Vad är Wikidata?
Wikidata är en fri, öppen och kollaborativ databas som samlar strukturerad information från olika källor och gör den tillgänglig för både människor och maskiner. Det är ett systerprojekt till Wikipedia; precis som Wikipedia kan det redigeras av alla och innehållet är fritt för alla att både ta del av och återanvända för olika syften.
Wikidata kan ses som ett ”datans Wikipedia”, men istället för att samla artiklar och text, som Wikipedia gör, är Wikidata inriktat på strukturerad information – faktauppgifter som är enkla att läsa både för människor och datorer. Det är ett systerprojekt till Wikipedia, vilket innebär att det fungerar på ett liknande sätt: alla kan bidra, datan är fri att använda och allt material kan återanvändas för olika syften.
På Wikidata representeras varje faktauppgift som ett ”objekt”. Ett objekt kan till exempel vara en person, en plats, en byggnad eller ett konstverk. Det är möjligt att skapa kopplingar mellan olika objekt, vilket gör att man kan bygga komplexa nätverk av data.
Vad finns på Wikidata?
Det korta svaret är: nästan allt! I stort sett kan allt bli ett objekt på Wikidata: personer, platser (allt från länder och städer till byar och socknar), böcker, organisationer (som museer!), konstverk och historiska händelser.
Vad kan man göra med Wikidata?
En av de mest spännande sakerna med Wikidata är möjligheten att ställa avancerade frågor med hjälp av ett särskilt frågespråk som heter SPARQL. Här är ett exempel:
”Visa alla kyrkor i Sverige som är ritade av kvinnor.”
Med en enkel SPARQL-fråga kan vi få fram svaret direkt. Men vi upptäcker också begränsningar: finns det verkligen bara tre kyrkor i Sverige ritade av kvinnor? Nej, så klart inte. Det visar att vi har mycket kvar att fylla på i Wikidata.
Ett annat exempel är att identifiera kunskapsluckor: med en fråga kan vi se att det finns över 4000 kyrkobyggnader i Sverige som saknar uppgift om vem arkitekten var. Det visar hur mycket arbete som återstår – men det visar också hur viktigt det är att bidra till detta projekt!
Varför är Wikidata viktigt?
Wikidata är inte bara en databas; det är en global gemenskap. Här är några anledningar till varför det är värt att engagera sig:
- Samarbete och kunskapsdelning: Man ingår i en global gemenskap. Vem som helst, från enskilda volontärer till stora institutioner, kan bidra med information, uppdatera befintliga data och rätta till felaktigheter.
- Data som verktyg: Wikidata fungerar som en knutpunkt där olika källor och datamängder strålar samman. När var och en redigerar inom sitt specialintresse blir objekten mer fylliga och bättre. Olika kulturarvsinstitutioner kan, som inom vårt projekt, lättare dra nytta av varandras resurser.
- Synlighet och tillgång: Eftersom all data på Wikidata är strukturerad och maskinläsbar lämpar den sig bra för olika former av automatiserad bearbetning och analys. Att skriva SPARQL-frågor är bara en möjlighet. Datan kan även återanvändas och analyseras av externa verktyg och på så sätt bli mer tillgänglig för allmänheten.
Ett nätverk av platser
I projektet Ett nätverk av platser har vi på Wikimedia Sverige samarbetat med Statens centrum för arkitektur och design, Nationalmuseum, Tekniska museet, och Riksantikvarieämbetet, och projektet fokuserar på byggnader. Genom att koppla samman information om byggnader, deras arkitekter och historiska kontext skapar vi en helhet som inte bara är en ”lista” utan blir ett helt nätverk av kunskap. Den sammanlänkade datan kan uttrycka mängder av information om var och en av objekten. Till exempel, i vilken kommun ligger byggnaden? När uppfördes den? Och vem var arkitekten? Och eftersom även arkitektens objekt kan berikas med mängder av information får vi plötsligt tillgång till ny information.
Ett exempel från projektet: Arkitektkartan
I projektet Ett nätverk av platser har vi utvecklat Arkitektkartan, ett verktyg som visualiserar en arkitekts verk med hjälp av data från Wikidata. Genom att skriva in en arkitekts namn kan du se en karta över deras byggnader. Ett oplanerat resultat är också att vi nu enklare kan identifiera brister i Wikidatas innehåll, som saknade byggnadsår eller dubbletter.
Vill du testa? Sök på din favoritarkitekt och se vad du hittar. Om något saknas kan du hjälpa till att lägga till information!
Wikidata framåt
Wikidata är en spännande plattform med enorm potential. Det är en plats där vi tillsammans kan bygga en mer komplett bild av vårt gemensamma kulturarv. Oavsett om du är volontär, forskare eller arbetar på ett museum finns det mängder av sätt att bidra. Och varje liten redigering hjälper oss att göra kunskap tillgänglig för fler människor över hela världen.
Läs mer om projektet Ett nätverk av platser här.