Museernas innehåll på Wikipedia gör skillnad

Foto: Anna Jegéus (WMSE), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Sveriges Museer släppte nyligen sin årliga rapport över besöksstatistiken för 2024. Rapporten visade på en fantastisk siffra: över 165 miljoner visningar av museernas redaktionella material på Wikimediaplattformar under det gångna året! Det innebär att digitalt material från svenska museer når en enorm publik världen över och bidrar till att sprida fri kunskap på en allt större skala.

24 museers visningar på Wikipedia av eget material finns med i rapporteringen. Den störta andelen är museer som ingår i störra statliga museiorganisationer. Men Sveriges Museer lyfter även att en allt större mångfald av andra typer av museer får stor räckvidd via Wikimediaplattformarna.

Fri kunskap och museers roll

Museer förvaltar en ovärderlig del av vårt kulturarv. Genom att göra sina samlingar tillgängliga digitalt kan de nå utanför museets fysiska väggar och överskrida både språkliga och geografiska gränser. Att synas på Wikipedia och Wikimedia Commons innebär att ännu fler kan ta del av museernas samlingar, samt deras forskning och expertis, oavsett var man befinner sig.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: fler och fler letar aktivt efter kunskap om kulturarv och historia på nätet. Wikipedia, världens mest besökta encyklopedi online, är en av de viktigaste plattformarna för information och bildning av detta slag. Museernas material kan via denna plattform nyttjas både av allmänheten samt som en viktig resurs för lärare, forskare och andra individer och organisationer som verkar i utbildningssyfte.

Vill du digitalisera ditt museums samlingar?

Vi på Wikimedia Sverige har samarbetat och samarbetar med ett flertal museer för att hjälpa dem att synliggöra sitt material på Wikimedia Commons, Wikipedia och Wikidata. Arbetar du på ett museum eller liknande institution och är intresserad av digitalisering och tillgängliggörande av era samlingar på Wikiplattformarna? I så fall är du jättevälkommen att kontakta oss!

Tillsammans kan vi stärka fri kunskap och se till att fler får tillgång till kulturarvet – både idag och i framtiden.

Läs rapporten från Sveriges Museer här.