När gör svenska regeringen som den ukrainska?

Igår rapporterade den ukrainska radion att Ivan Vakarchuk, som är utbildning- och vetenskapsminister, propagerat för att alla ukrainska forskare borde bidra med åtminstone två eller tre artiklar till den ukrainska språkversionen av Wikipedia. Han menade också att ”The formation of the Ukrainian segment of this Internet encyclopedia is a task of national importance.” En uppgift av nationell vikt! När får vi se Jan Björklund (utbildningsminister) eller Tobias Krantz (forskningsminister) säga något liknande? Med tanke på hur många skolelever som redan använder Wikipedia och behöver högklassig information, och hur sällan lärarna pratar om källkritik, är det kanske dags att göra något åt saken. Två artiklar skulle ta kanske ett par dagar att skriva, så det handlar om pengar. Men Wikimedia Sverige har länge förespråkat att man inte ska göra enskilda punktinsatser – skriva två, tre artiklar och sedan lämna dem, utan göra det till en regelbunden uppgift för alla som sysslar med forskning att hålla koll på hur ämnet presenteras på Wikipedia. Det är därifrån många får sin information, på gott och ont. Så bara genom att lägga in länkar till riktiga källor, skulle vara en stor tjänst för alla Sveriges skolelever. Bara att göra en koll någon gång i månaden hur de viktigaste artiklarna ser ut och kanske påtala felen för andra som kan åtgärda dem, skulle vara guld värt. Bara att donera bilder under fria licenser skulle göra Wikipedias innehåll ännu mer tydligt. När får vi se några sådana förslag?