Det finns ett skäl att det är krångligt att ladda upp bilder på Wikimedia Commons

Jag har mött frågan lite då och då, varför det är så svårt att ladda upp bilder på Wikimedia Commons. Så här är bakgrunden:
Wikimedia Commons är ett gigantiskt mediearkiv. Där finns flera miljoner bilder, filmer, ljud, kartor, symboler, rörliga bilder och annat. Allt är fritt att återanvända så länge man anger källa så där som man brukar göra. Commons, som det brukar kallas, är det centrala bildbibliotek som Wikipedia använder. I stort sett alla bilder på Wikipedia ligger egentligen på Commons. Om man vill använda en bild på svenskspråkiga Wikipedia kan man göra på två sätt:
1) leta reda på en bild som redan finns på Commons och länka till bilden i den artikel där den ska synas (till exempel en bild på Karl XII i artikeln om Karl XII)
2) ladda upp en egen bild och länka till bilden i den artikel där den ska synas (det här är betydligt vanligare för nu levande kändisar)

Karl XII av David von Krafft, målad 1706
Karl XII av David von Krafft, målad 1706

För att även andra språkversioner av Wikipedia ska kunna använda samma bild, istället för att göra kopior av bilden och ladda upp dem där, finns Commons. Man laddar upp bilderna där och vips finns det tillgängligt för alla. Därifrån kan man också ladda ner bilderna i sin egen dator, eller länka dem till sin egen blogg, såsom jag har gjort med bilden på Karl XII här bredvid. Om du klickar på den kommer du till Wikimedia Commons, där all information du kan behöva för att använda bilden på din egen blogg eller i en tidningsartikel eller i ett TV-program finns.
Tusentals människor laddar regelbundet upp bilder på Commons. Jag har själv laddat upp hundratals bilder, främst från Bok- & Biblioteksmässan, där jag träffat ett stort antal svenska författare och celebriteter. Mina och andras bilder därifrån kan man hitta här.
Men det är som sagt lite marigt att ladda upp bilder på Commons. Varför är det så?
För det första, låt oss gå igenom processen:
1. Man måste ha ett konto när man laddar upp bilder. Där skiljer det sig från Wikipedia, där man bara kan ändra i artiklarna direkt. Men på de flesta sajter där man lägger upp bilder eller filmer måste man också ha ett konto, så det är inget konstigt. Kontot på Commons skapar man genom att klicka längst upp till höger. För att jämföra med YouTube som många använder, finns kontoskapande-länken också längst upp till höger.
2. Man svarar på frågan varifrån bilden kommer. Det behöver man inte heller göra på Wikipedia. På YouTube finns en varning om att man inte ska ladda upp grejer som är upphovsrättsskyddade. Den ligger bredvid ”bläddra”-rutan som väljer vilken film man vill ladda upp.
3. Därefter blir man uppmanad att beskriva vad det är man laddar upp. Så är det på både Commons och YouTube. Fast på Commons får man en stor varningsskylt och instruktionsmall ovanför formuläret. Den täcker gott och väl en hel skärm. På YouTube ligger formuläret längst upp.
4. När man sedan klickar ”ladda upp” är det klart.
Fyra steg låter inte så marigt. Och det var ju lika många steg på YouTube och Commons, så vad klagar folk på? Jo, det är alla varningsmallar. På Commons möter man under de här fyra stegen betydligt fler och mycket större varningsmallar än på YouTube. Det är det som avskräcker en del. Är det så konstigt att folk drar öronen åt sig när Commons hela tiden varnar folk? Nej.
Men det finns goda skäl till det. Många känner till Wikimedia Foundations vision:

Imagine a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge. That’s our commitment.
Källa

Det är som sagt en vision. Wikimedia Foundation har också klart uttalat hur det här ska gå till, och det uttalandet känner inte lika många till:

The mission of the Wikimedia Foundation is to empower and engage people around the world to collect and develop educational content under a free license or in the public domain, and to disseminate it effectively and globally.
In collaboration with a network of chapters, the Foundation provides the essential infrastructure and an organizational framework for the support and development of multilingual wiki projects and other endeavors which serve this mission. The Foundation will make and keep useful information from its projects available on the Internet free of charge, in perpetuity.
Källa

”I evighet.”
Det är därför det är så krångligt att ladda upp bilder på Wikimedia Commons.
Låt mig dra en rät linje mellan de två punkterna: om alla kan ladda upp bilder på Commons kommer det att sluta med att rätt många av bilderna kommer att raderas eftersom de är upphovsrättsbrott. Det här ser man nästan dagligen på YouTube:

Videoklippet har tagits bort på grund av brott mot användarvillkoren.

Den situationen vill ingen ha på Commons, att det finns massa ”ofria” bilder på Commons som måste raderas. Då går det inte att hävda att det är ”i evighet”.

På Wikipedia sparas alla tidigare versioner i historiken (se till exempel hur artikeln om Karl XII har utvecklats här), men de raderade bilderna sparas inte så att de kan återställas lika enkelt. Genom att göra en liten tröskel eller ett litet nålsöga hoppas man att de bilder som ska laddas upp inte ska behöva granskas lika hårt. (Det gör de förstås. Här.)
Om du har läst så här långt och precis känner att du börjar förstå hur Commons fungerar, varför Wikipedia och Commons ligger under fria licenser, och hur du ska göra för att börja ladda upp bilder, kommer här vändningen:
Det kommer snart bli lättare.
Wikimedia Foundation har ett projekt som går ut på att göra Wikipedia enklare. Det här med uppladdning av bilder är en av de saker som det projektet har testat nubörjare på. Nu har de och Wikimedia Foundations tekniker, anställda på ett par likasinnade organisationer, samt frivilliga runt om på jorden, skapat grejer som tar det här ett par steg längre. Det ska till och med bli enklare att ladda upp filmer på Commons.
Som det verkar kommer ändringarna betyda att man klickar på en knapp när man är i en Wikipedia-artikel, letar bland bilderna på Commons och sedan lägger in en bild eller en film, allt på mindre än någon minut, om allt går väl.
Men varningsskyltarna vet jag fortfarande inte om de kommer att finnas kvar. Gör de det, så är det alltså mest för att vi ska slippa radera så mycket bilder, så att vi istället kan koncentrera oss på viktigare saker. Som att se till att bilderna blir så bra och fria som möjligt. Vi hoppas givetvis att du vill bli en av oss.

1 tanke om “Det finns ett skäl att det är krångligt att ladda upp bilder på Wikimedia Commons

Comments are closed.