92% av svenska journalister använder Wikipedia i sitt arbete.

Ja, du läste rätt. Enligt en undersökning av Cision använder 92% av de svenska journalisterna Wikipedia i sitt arbete. Och lika många använder det i Norge. Danmark och Finland är snäppet efter med 85%.

92%. Det är ganska mycket. Om en yrkeskår kan erkänna att de använder Wikipedia i denna omfattning borde det betyda att de verkligen har nytta av det. Ofta handlar frågan om Wikipedias användning om att precis allt som står där inte är sant. Och det är ju så klart helt korrekt och går inte att argumentera emot. Den intressanta frågan är ju: Är det tillräckligt bra? Och där kan man ju säga att journalisterna har uttalat sig.

Sen är det ju rätt att fråga sig hur bra journalisterna är på att använda Wikipedia. Jag upplever det som att de precis har kommit till stadiet att de vågar skriva Källa:Wikipedia. Vilket är något bättre än att säga Källa:Google eller Källa:Internet. Men inte mycket. Man skulle kunna tycka att man åtminstone skrev ut vilken artikel och vilken språkversion informationen kommer ifrån. När det finns 14 miljoner artiklar på drygt 260 språk vet man ju inte riktigt var man ska börja leta. Eller ännu bättre, använda permanentlänken till just den versionen man har tittat på. Knappen för att skapa en sådan hittar du i listen till höger. Och om man vill skapa en riktigt bra referens finns det en knapp för det med ”Citera denna artikel”, också i listen till höger.

Och det är ju inte bara journalister som använder Wikipedia, i våran senaste gästblogg av Kristina Andersson förklarar hon dels varför elever använder det och vad lärarna borde göra åt det. När Wikipedias servrar i Amsterdam stängdes av en kort stund föra några dagar sedan (för att förhindra överhettning) var det inte helt utan orsak som den brittiska tidningen PC Advisor konstaterade:

”It is expected that 90 percent of school homework will be handed in late tomorrow.”

1 tanke om “92% av svenska journalister använder Wikipedia i sitt arbete.

Comments are closed.