Är Maud Olofsson med i Centerpartiet?

Maud Olofsson på väg till Victorias och Daniels bröllop
Ännu en fri bild av Maud
(Janwikifoto, CC-BY-SA/GFDL)

Att Maud Olofsson sedan 2001 är partiledare för Centern är förstås väldokumenterat i Wikipedia på svenska och tio andra språk, inklusive indonesiska! Längst ner i artikeln syns de kategorier där artikeln är insorterad, däribland svenska centerpartister som rymmer 318 artiklar.

Hennes bild syns i Wikipedia-artikeln men ligger lagrad separat i den internationella bildbanken Wikimedia Commons, där hon har en egen kategori. Den senaste bilden lades upp i lördags, då hon var på väg till Victorias och Daniels bröllop. Maud-kategorin ingår i andra kategorier, bland annat category:Centerpartiet. Men trots att Maud-kategorin skapades i mars 2007 och Center-kategorin i januari 2008 var det först i förra veckan som Maud lades in i Center-kategorin.

Nu är hon alltså med i Centern, men inte för en vecka sedan. Och category:Centerpartiet innehåller bara bilder av 16 personer, så troligen finns många fler centerpartister som ännu inte är inlagda i kategorin. Här behövs hjälp!

På svenskspråkiga Wikipedia är vi rätt stolta över vår välutvecklade kategoristruktur. Om det finns en kategori för Centerpartiet, så är vi rätt säkra på att alla artiklar om centerpartister är inlagda där. Men när vi lade över ansvaret för bilderna på Wikimedia Commons, så missade vi att ta med vår nitiska kategorisering dit. Resultatet är att fria bilder är svåra att hitta. Det finns en fri bild på Thorbjörn Fälldin, men den är bara kategoriserad som riksdagsledamöter och folk från Ångermanland.

Alla kanske inte kan hjälpa till. Det krävs ordningssinne och en hel del tålamod med de krångliga turerna på Wikimedia Commons. Men man behöver åtminstone inte vara någon lysande skribent för att kategorisera bilder. Och som tur är finns en svenskspråkig diskussion på Bybrunnen där man kan ställa frågor.

3 tankar om “Är Maud Olofsson med i Centerpartiet?

Comments are closed.