Fria bilder och video från midsommar

Midsommarkransar.jpg
Midsommarkransar
(Peter Salanki, CC-BY)
Hjälp till att samla fler fritt licensierade bilder av midsommarfirande! Ser du något vackert, ovanligt eller bara något vackert exempel på något vanligt midsommarfirande, ta ett foto eller varför inte en video.

Ladda sedan i lugn och ro upp dem till Wikimedia Commons, den fria bildbanken. Har du frågor, ställ dem vid Bybrunnen.

Wikipedia har givetvis en utförlig artikel om midsommarfirande och den är redan illustrerad. Fler fria bilder finns under category:Midsummer, med underkategorier för olika länder, i Wikimedia Commons.

Men där saknas ju många varianter av midsommarstänger, varianter av smörgåsbord och silltallrikar, kransar och äreportar. Det kanske finns bilder av din hembygdsgård, men ingen som var full av midsommarfirande människor? Kategorierna för folkdräkter och svenska folkdräkter behöver många fler bilder. Kom ihåg att dokumentera vilken trakt dräkten kommer ifrån.

En nyhet är att det också går att ladda upp video till Wikimedia Commons. Det är fortfarande lite krångligt, men går lättare om vi hjälps åt. Det saknas filmer av folkdanser, lekar runt midsommarstången, björkar som susar i vinden, folk som tar för sig av smörgåsbordet och allt annat som rör sig en dag som denna.