Lägg till media trollkarl

Skärmbild av sökgränssnittet
Sökgränssnittet. Skärmbild av Mdale. Licens: GFDL.

Det finns en ny finess på svenskspråkiga Wikipedia: Add media wizard. Denna finess gör den tidigare processen att hitta och lägga till bilder i Wikipedia artiklar mycket enklare.

När man står i redigeringsläget på Wikipedia och trycker på bildknappen i verktygslisten görs automatiskt en sökning i mediadatabasen på artikelnamnet och förslagen visas i ett galleri. Där klickar man helt enkelt på bilden man vill ha och koden som krävs för att visa den i Wikipedia skapas automatiskt. Man kan till och med beskära bilderna direkt ifall man vill fokusera bilden på något särskilt. Tidigare har man varit tvingad att ladda hem bilden, beskära den i lämpligt bildbehandlingsprogram och sedan ladda upp bilden på mediadatabasen Wikimedia Commons igen.

Vill du aktivera den här finessen så går du till sidan Special:Inställningar på Wikipedia. Under fliken finesser kryssar du i rutan ”Lägg till mwEmbed support för video uppspelningFirefogg uppladdning och ”Add-Media-Wizard”. (Dessa kompenenter är fortfarande under utveckling, du kan hjälpa till genom att ge feedback och rapportera fel på respektive diskussionssida.)” Du får alltså även en del annat godis samtidigt. I dagsläget funkar nog bara finessen på webbläsarna Firefox och Chrome, men utveckling pågår. Hittar ni något fel i programmet får ni gärna anmäla det.

Länkar:

Blog med djupare beskrivning
Wikimedia Technical Blog om Add media wizard
Hämta tillägget till din egen Mediawiki-installation

1 tanke om “Lägg till media trollkarl

Comments are closed.